Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bilanţ USL: Obiective după un an de guvernare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernarea USL îşi propune reducerea evaziunii fiscale prin destructurarea marilor reţele evazioniste, precum şi prin completarea şi aplicarea legislaţiei care să schimbe calitatea tranzacţiilor electronice cu efect direct şi imediat în creşterea veniturilor impozabile, se arată în bilanţul “Primul an de guvernare USL”, care prezintă date vizând 12 zone-cheie.

 

 
Documentul aminteşte că, de la 1 iulie, TVA la pâine se va reduce 9%, măsură ce are ca scop stimularea acestui sector şi reducerea evaziunii fiscale.

Guvernul îşi doreşte mai mulţi bani în economie prin creşterea investiţiilor, a ratei de absorbţie a fondurilor UE, creşterea nivelului de colectare, recuperarea pagubelor produse anterior, relateaza Agerpres.

În ceea ce priveşte locurile de muncă, Executivul îşi propune susţinerea economiei pentru a crea noi şanse de angajare pentru români. Potrivit documentului, economia României a câştigat 70.000 de locuri de muncă stabile, raportat la perioada aprilie 2012 – februarie 2013, pe ultimele date oficiale.

Concret, “numărul de salariaţi în economie a crescut cu 70.000 faţă de anul trecut, în contextul crizei internaţionale; s-au deblocat aproximativ 4.000 de posturi în Sănătate; s-au reînfiinţat posturile de poliţie rurală. De la 1 septembrie 2012, funcţionează la nivel naţional 2.748 de posturi de Poliţie în mediul rural; se lucrează la un pachet legislativ care prevede că angajările în administraţia locală să se facă de ‘unu la unu'”. Prin banii europeni atraşi se menţin locurile de muncă actuale, afirmă sursa citată.

Potrivit bilanţului, s-a aprobat schema de ajutor de stat de 100 de milioane de euro pentru firmele IT care creează fiecare peste 200 de noi locuri de muncă. În plus, s-a prevăzut majorarea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare dezvoltare de la 20% la 50%, pentru stimularea investiţiilor inovative şi crearea de locuri de muncă.

De asemenea, Guvernul îşi propune să încurajeze angajatorii să încadreze şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale. Pentru anul 2013 este alocată suma de 148.632 mii lei din Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj.

Documentul mai aminteşte de investiţia pe care urmează să o facă Daimler AG, de aproximativ 300 milioane euro, concomitent cu crearea a 400 de locuri de muncă.

În acest moment, cea mai importantă investiţie a anului 2013 va fi în explorările energetice din offshore – Exxon, OMV şi Romgaz – investiţie de aproximativ 1 miliard de dolari.

“Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer promit o investiţie de 150 milioane euro într-o fabrică de cherestea, în Covasna. OMV Petrom investeşte 200 de milioane de euro pentru redezvoltarea zăcământului matur Suplacu de Barcău şi de 300 de milioane euro în noi sonde, pentru independenţa energetica a României. Promocion Inversolar 65 (Spania) – investiţie de 100 de milioane de euro în judeţul Arad”, mai relatează sursa citată.

De asemenea, Compania China Huadian Engineering va investi un miliard de euro pentru construcţia unui nou grup la termocentrala Rovinari din Complexul Energetic Oltenia. Fribourg Development începe, la Cluj, prima etapă în valoare de 10 milioane de euro din proiectul unui parc tehnologic. Investiţia totală se ridică la 300 milioane de euro. Compania Bosch va investi la Cluj peste 75 milioane de euro, urmând să ofere până la 2.000 de noi locuri de muncă. La acestea se adaugă De’Longhi, care ar urma să investească peste 40 de milioane de euro şi să ofere între 600 şi 1.000 de noi locuri de muncă. Siniat România va investi, în acest an, 50 de milioane euro, într-o fabrică de gips-carton, la Turceni. Austria Card România a inaugurat pe 10 aprilie în Bucureşti prima fabrică de carduri cu cip (smart cards) din România, după finalizarea unei investiţii de peste 25 de milioane de euro. Alte companii, precum Oracle sau Michelin, vor investi mai mult în România, se apreciază în document.

Guvernul USL mai promite un “spaţiu fiscal creat din managementul mai bun al cheltuielilor publice”, care va fi folosit pentru “stimularea dezvoltării mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă”.

De asemenea, se are în vedere scăderea impozitării muncii, în scopul realizării unui “sistem fiscal stimulativ, echitabil şi predictibil, care să încurajeze mediul privat în crearea de noi locuri de muncă.

Documentul mai precizează că Agenţia Fitch a confirmat ratingul de credit al României la “BBB-“, cu perspectivă stabilă. Referitor la producţia industrială, aceasta a avut o creştere de 6,4% în primele luni ale lui 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012, una dintre cele mai mari creşteri industriale din UE.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Ungureanu felicită PSD

Asculta acest articol Preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai-Răzvan Ungureanu, a felicitat vineri Partidul Social Democrat pentru faptul că nu vede