Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Deschiderea festivă a manifestării Zilele matematicii sătmărene – ediţia I

Zeci de inspectori şi directori de şcoli au participat la manifestare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Zeci de inspectori şi directori de şcoli au participat la manifestare
Zeci de inspectori şi directori de şcoli au participat la manifestare

Vineri, 24 mai, a avut loc deschiderea festivă a manifestării ”Zilele matematicii sătmărene”, în sala mare a Consiliului Judeţean.

Doina Muntean, inspector şcolar în specialitatea matematică, a făcut oficiul de gazdă a manifestării.

 

Participanţi

 

Au participat: Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Cristian Sasu, subprefect, acad. Virgil Enătescu, prof.univ.dr. Alexandru Taşnadi, Mariana Roman, inspector şcolar general, Claudiu Mondici, inspector şcolar general adjunct, inspectori şcolari, directori de şcoli, profesori, elevi laureaţi la olimpiadele şi concursurile de matematică.

 

Discursuri

 

Rând pe rând, au luat cuvântul invitaţii din prezidiu, cu toţii subliniind importanţa disciplinei ale cărei zile se sărbătoresc sub forma unui festival.

Astfel, Mariana Roman a spus despre manifestare că este un gând mai vechi, care din diferite motive nu a putut fi pus în practică în toamnă. În opinia sa, matematica ne disciplinează gândurile şi ne ajută să facem distincţie între concepte.

Cristian Sasu a spus că a venit şi ziua în care cifrele vorbesc, matematica fiind o prezenţă în viaţa noastră de zi cu zi.

Din cu totul altă perspectivă – cea a promovării valorilor – a privit manifestarea Adrian Ştef. ”Acest eveniment scoate în evidenţă elevii merituoşi, elitele. Tinerii care luptă şi cîştigă sunt mai pregătiţi pentru viaţă. Locul lor este în România, nu în alte părţi ale Europei”, a spus vorbitorul promiţând sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean.

Într-un discurs patetic, cu vaste conexiuni culturale şi presărat cu umor, Alexandru Taşnadi a apreciat că ”azi e o zi de viaţă culturală activă”, exagerând cu expresia ”în jur totul este matematică”. Profesorul universitar i-a îndemnat pe tineri să viseze, citând versurile lui Radu Gyr ”Adevăratele înfrângeri sunt renunţările la vis”. De asemenea, el l-a evocat pe Gheorghe Păun, autorul cărţii Spectacolul matematicii, o traducere în limbaj matematic a situaţiilor din viaţa de zi cu zi.

Un discurs mai consistent a fost cel rostit de Virgil Enătescu. El a subliniat valoarea şcolii româneşti de matematică în pofida dificultăţilor întâmpinate de cercetători în regimul trecut. Totodată, a evocat secvenţe din biografia unor matematicieni români celebri, precum Grigore Moisil şi Gheorghe Mihoc, precum şi câteva din realizările lor, cum ar fi calculul probabilităţilor. În continuare, vorbitorul a trecut în revistă câteva din invenţiile realizate de el, bazate în principal pe un aparat matematic, participările sale la concursuri internaţionale. El a concluzionat că matematica, prin aplicaţiile sale, a revoluţionat medicina.

 

Cuvântul laureaţilor

 

În continuarea manifestării, inspectoarea Doina Muntean a citit lista elevilor sătmăreni laureaţi ai olimpiadelor şi concursurilor de matematică, precum şi a profesorilor îndrumători. Cei mai buni dintre ei, în număr de patru, au ţinut discursuri prin care au revelat motivele pentru care au îndrăgit matematica. Este vorba de elevii: Roatiş Iris, Schefler Gergo, Popa Andra şi Roman Ioana.

În final, Doina Muntean a prezentat programul următoarelor zile ale manifestării, iar Alexandru Taşnadi a dat citire mesajului Societăţii de Ştiinţe Matematice, semnat de preşedintele Radu Gologan.

Iată şi lista elevilor participanţi la OLIMPIADA NAŢIONALĂ DE MATEMATICĂ:

– doi juniori: Roman Ioana (profesor îndrumător –  Marciuc Daly) şi Cioroga Rareş (dr. Blaga Alexandru);
– şapte seniori: Roatiş Iris ( Culic Camelia); Maxim Georgiana (dr. Pop Ovidiu); Tărâţă Paul (Guţ Cristian); Schefler Gergo (Koczinger Eva); Popa Andra (Maiorescu Dan); Bura Lucia (dr. Blaga Alexandru) şi Cortel Sven (dr. Blaga Alexandru).

De la Olimpiada Naţională de Matematică elevii sătmăreni s-au întors cu două medalii de bronz, prin eleva Iris Roatiş, clasa a VII-a de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” şi Schefler Gergo, clasa a IX-a, de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Ham Janos”.

Două dintre olimpice au reuşit performanţa de a se califica la două olimpiade naţionale simultan: la limba şi literatura română şi la matematică. Deoarece concursurile s-au desfăşurat în acelaşi timp au trebuit să aleagă… şi au ales matematica.

Este vorba de elevele Ioana Roman şi Andra Popa de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns