Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Azi se dezbate moţiunea prin care PP-DD şi PDL cer demisia miniştrilor Vosganian şi Niţă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Varujan Vosganian, ministrul Economiei
Varujan Vosganian, ministrul Economiei

Sistemul energetic naţional, sub conducerea miniştrilor Varujan Vosganian şi Constantin Niţă, trece prin cea mai gravă criză pe care a cunoscut-o România de-a lungul întregii sale istorii, se arată în moţiunea simplă iniţiată de deputaţii PP-DD şi PDL care va fi dezbătută marţi în plenul Camerei Deputaţilor şi în care se cere demisia celor doi miniştri.

 

 
Intitulată “Scăpaţi mineritul din Valea Jiului de norocul rău al conducerii bicefale Vosganian-Niţă!”, moţiunea simplă arată că atunci când oamenii politici care compun actuala guvernare au venit în Valea Jiului în campanie electorală le-au promis minerilor, sub cuvânt de onoare, că vor avea grijă ca mineritul din această zonă a ţării să continue şi să se dezvolte pe baze economice susţinute de stat, dar ministrul Economiei, Varujan Vosganian şi cel al Energiei, Constantin Niţă, “se dovedesc a fi incapabili să facă faţă acestei provocări economice”.

“Statisticile au demonstrat în mod categoric că, în perioada Sărbătorilor Pascale din acest an, în România consumul de energie a atins cea mai scăzută cotă din istorie, fapt care a condus la înregistrarea unei crize de supraproducţie, ale cărei consecinţe sunt extrem de grave, atât în plan economic, dar mai ales în plan social, pentru ţara noastră. Orice ţară cu o conducere responsabilă caută să-şi asigure nu doar independenţa energetică, ci şi pârghiile necesare pentru a-şi valorifica la maximum resursele naturale şi potenţialul energetic cu care a înzestrat-o bunul Dumnezeu. România şi cei care o guvernează astăzi, se dovedesc însă partizani ai unei alte politici, în care incompetenţa sau diversele interese de moment sunt mai presus de interesul naţional, de interesul cetăţenilor români. Ne referim, punctual, la situaţia din Valea Jiului. Aceasta era denumită, odinioară, drept cel mai mare bazin carbonifer al României. Unii o prezentau chiar, mai plastic, drept “Valea aurului negru” sau “El Dorado al României”. Astăzi, Valea Jiului a ajuns, datorită incapacităţii Ministerului Economiei, “cel mai mare bazin al disperării”. Sau, dacă doriţi o exprimare mai plastică, o adevărată “Vale a Plângerii”, scriu iniţiatorii în moţiune.

Autorii documentului mai spus că, în ultima perioadă de timp, deşi reprezentanţii Guvernului au spus că nu sunt probleme în Valea Jiului, situaţia de la exploatările miniere din Valea Jiului “a devenit dramatică şi periclitează, pe de o parte, situaţia oamenilor din acest bazin monoindustrial al ţării şi, pe de altă parte, siguranţa economică naţională”.

“Este vital pentru Valea Jiului asigurarea resurselor financiare, fie pentru retehnologizarea minelor şi a două grupuri energetice de la Mintia, fie pentru retehnologizarea minelor şi construirea unui grup nou la Paroşeni de minim 250 MWh. Prin retehnologizarea grupurilor de la Mintia se asigură apa caldă şi încălzirea localităţilor limitrofe, precum şi producerea de energie electrică într-un punct strategic pentru Sistemul Energetic Naţional şi nu va genera şomaj în această zonă. Prin construirea unui grup nou la Paroşeni se asigură posibilitatea termoficării Văii Jiului, eliminării costurilor transportului cărbunelui pe calea ferată şi generarea de minim 500 locuri de muncă, în condiţiile în care până la finele anului 2018 în Valea Jiului se vor pierde aproximativ 3.000 locuri de muncă” mai precizează parlamentarii opoziţiei în moţiunea simplă.

Deputaţii PP-DD şi cei ai PDL menţionează, de asemenea, că, deşi minerii au obiceiul de a-şi spune unii altora “noroc bun” la intrarea în şut, atunci când vine vorba despre soarta sistemului energetic naţional, norocul, bun sau rău, şi-l face românul cu mâna lui.

“În mâinile dumneavoastră se află, astăzi, nu doar norocul economiei ţării, ci obligaţia pe care o aveţi cu toţii în faţa celor care v-au dat votul şi încrederea lor de a le aduce vestea norocului bun. Pentru că domnii miniştrii Vosganian şi Niţă au adus în economia ţării norocul rău, prin nepăsare, această moţiune trebuie să primească votul dumneavoastră şi cei doi miniştri trebuie să plece”, încheie iniţiatorii.

Moţiunea simplă fost semnată de 73 de deputaţi PP-DD şi PDL.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns