Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei continuă azi

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lucrările Comisiei de revizuire a Constituţiei continuă marţi, la Palatul Parlamentului, acest for urmând să lucreze, potrivit programului stabilit, trei zile pe săptămână, între orele 10,00 şi 18,00, cu o pauză de prânz.

 

 
Comisia de revizuire a Constituţiei a început să lucreze miercurea trecută, în prezenţa presei, membrii acesteia discutând timp de mai bine de două ore primul articol al Legii fundamentale. Unele amendamente au fost reportate, iar altele au fost respinse.

În prima şedinţă a acestei comisii au fost respinse amendamentele la Legea fundamentală care prevedeau schimbarea formei de guvernământ a statului român în republică parlamentară. Amendamentele privind schimbarea formei de guvernământ au fost formulate la alineatul 2 al articolului 1 al Legii fundamentale de PC, PP-DD, UDMR şi minorităţi, relatează Agerpres.

Tot atunci, Comisia a respins şi propunerea UDMR de eliminare din articolul 1 al Legii fundamentale a sintagmei ”stat naţional”. Deputatul UDMR Marton Arpad a formulat la lucrările comisiei amendamentul care prevedea eliminarea sintagmei de stat naţional din Constituţie, însă propunerea a fost respinsă, fiind 20 de voturi ”împotrivă” şi un vot favorabil.

Şi includerea minorităţilor naţionale din România ca factor constitutiv al statului român în viitoarea Constituţie a reprezentat una dintre temele de dezbatere ale Comisiei parlamentare de revizuire a Legii fundamentale.

După ce parlamentarii comisiei au respins modificarea articolului 1 din Constituţie, aşa cum doreau cei de la UDMR, au luat în discuţie un alt amendament care să se adauge acestui articol, propus de acelaşi grup parlamentar şi citit de deputatul Marton Arpad, conform căruia “minorităţile naţionale din România sunt factor constitutiv al statului român”. După exprimarea mai multor opinii, discuţiile pe acest amendament au fost amânate pentru o şedinţă ulterioară.

Forumul Constituţional a înaintat marţea trecută Parlamentului raportul privind modificarea Legii fundamentale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns