Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CAFR, “de la politici la practica”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Independenta, transparenta, incredere – acestea au fost cele trei cuvinte cheie, ce s-au regasit in toate discursurile participantilor la Conferinta „Comitetul de audit – de la politici la practica”, organizata azi de CAFR.

Cum sunt verificati managerii companiilor si de catre cine, criteriile de competenta ale membrilor comitetului, dar si cati membri independenti ar trebui sa se regaseasca in comitetul de audit, relatiile dintre comitetele de supraveghere si persoanele impicate in procesul de raportare financiara, au fost tot atatea intrebari ce si-au gasit raspunsul, scrie Legal Marketing, preluat de money. ro.

 

„Desi legile locale contin de ceva vreme dispozitii care reglementeaza comitetele de audit, totusi, in practica, lucrurile sunt, inca, destul de timide. De aceea, am organizat aceasta Conferinta. Pentru a da auditorilor nostri posibilitatea de a invata de la specialisti, de la reprezentatii unor tari, cum este Marea Britanie, in care comitetele de audit exista de mai multa vreme si care ar putea sa ne explice care sunt acele elemente care fac din comitetul de audit un instrument eficient”, a declarat pentru Legal Marketing Horia Neamtu, presedintele Camerei Auditorilor Fiinanciari din Romania. Potrivit lui Neamtu, companiile romanesti inca isi mai pun intrebari referitoare la motivul pentru care ar trebui sa ofere informatii si sa fie trasparente. „Dar faptul ca, astazi, ne-am bucurat de o prezenta asa de numeroasa, arata ca totusi, suntem pe drumul cel bun”, a tinut el sa precizeze. „Membrii comitetului de audit ar trebui sa aiba cunostinte financiare minime, o intelegere a modelului de afaceri si a profilului de risc al companiei, o experienta relevanta in domeniu, dar si dispozitia de a pune intrebari incomode”, a realizat, in cateva cuvinte, Chris Hodge, directorul de Guvernanta Corporativa al Consiliului de Raportare Financiara a Marii Britanii, potretul robot al unui membru „perfect” al comitetului de audit. Potrivit lui Hodge, membrii comitetului de audit ar trebui sa faca fata multor provocari, cum ar fi acelea referitoare la exactitatea si disponibilitatea informatiilor pe care ar trebui sa le gestioneze, dar si capacitatea de a obtine cele mai recente informatii, complexitatea actuala a standardelor de contabilitate. In acelasi timp, comitetul trebuie sa faca fata si asteptarilor nerealiste ale actionariatului sau ale managementului.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns