Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Nivelul Dunării a depăşit două recorduri istorice în vestul Ungariei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nivelul apelor Dunării a continuat să crească în Ungaria în noaptea de joi spre vineri, depăşind două recorduri istorice în vestul ţării, în contextul în care nivelul maxim la Budapesta este aşteptat luni.

UPDATE: Ungaria va trebui să facă faţă celui mai înalt nivel al apelor din toate timpurile şi ar trebui să se pregătească pentru ce este mai rău

UPDATE: MAE atrage atenţi celor care călătoresc în Ungaria asupra pericolului de inundaţii 

 

 

 

La Rajka, la frontiera cu Austria, serviciile hidrologice au relevat 6,46 de metri la ora 4.00 GMT (7.00,ora României) – recordul precedent datează din 2002 şi era de 6,42 metri -, iar la Nagybajcs, în apropiere de oraşul Györ, la aproximativ 100 de kilometri vest de Budapesta, Dunărea a atins 8,86 de metri vineri dimineaţa la ora 4.00 GMT, faţă de 8,75 metri în 2002.

Györujfalu, un sat cu aproximativ 1.500 de locuitori, în apropiere de Györ, se confruntă cu situaţia cea mai critică, o alunecare de teren slăbind digul de protecţie, relatează Mediafax.

Primarul nu a dat ordinul de evacuare, încă, însă armata ungară a trimis aproximativ 400 de militari să ajute la stabilizarea digului.

Premierul Viktor Orban a petrecut noaptea de joi spre vineri într-o cazarmă din Györ, unde a fost oprită circulaţia pe Podul Petöfi şi unde urma să susţină o conferinţă de presă la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), pentru a oferi ultimele informaţii.

Autorităţile aşteaptă în continuare, pentru luni, nivelul maxim al viiturii la Budapesta, care ar urma să “bată” toate recordurile înregistrate. Ultimul datează din 2006, când a atins un nivel de 8,60 metri, însă autorităţile se aşteaptă ca Dunărea să atingă 8,85 metri de această dată, cu o marjă de eroare de aproximativ 20 de centimetri.

Vineri dimineaţa, nivelul fluviului era de 7,81 metri în capitala ungară.

Aproximativ 10.000 de unguri au petrecut noaptea muncind la diguri de protecţie pe o porţiune de a aproximativ 700 de kilometri a fluviului.

Pentru moment, aproximativ 500 de persoane au fost evacuate, dar numărul ar putea atinge câteva zeci de mii, potrivit celui mai pesimist scenariu.

 

 

 

Nouă zone cu risc de inundaţii pe Dunăre în Ungaria

 

 

Premierul ungar Viktor Orban a atras joi atenţia că există nouă zone cu risc de inundaţii pe Dunăre în Ungaria, relatează MTI, care precizează că, potrivit celor mai recente estimări, fluviul va atinge luni, la Budapesta, un nivel record.
În cadrul unei conferinţe susţinute la Ministerul de Interne, Orban a enumerat zonele aflate în pericol: localitatea Mecser şi împrejurimile; oraşul Komarom şi împrejurimile; Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, Budapesta şi Dunaujvaros, precum şi Almasfuzito, unde se află un rezervor de nămol roşu.

Autorităţile ungare au anunţat de asemenea joi dimineaţă că, potrivit ultimelor estimări, nivelul Dunării la Budapesta va atinge luni punctul cel mai ridicat, de 885 cm, cu 25 cm peste nivelul record din 2006.

La Nagybajcs, în nord-vestul Ungariei, iar fluviul ar urma să ajungă sâmbătă la un nivel de 900 cm.

La Esztergom, unde fluviul coteşte spre sud, cel mai ridicat nivel al apei este aşteptat pentru duminică seară.

Premierul a dat asigurări că fiecare locuitor va fi salvat în siguranţă dacă va fi nevoie, scrie Agerpres.

Ministrul apărării, Csaba Hende, a spus că toate dispozitivele armatei ungare au fost mobilizate, iar peste 9.600 de persoane sunt pregătite să se alăture operaţiunilor.

Primarul Budapestei, Istvan Tarlos, a spus că Insula Margareta poate fi protejată dacă nivelul apei va rămâne sub 9 metri.

 

 

 

 

Orban: Ungaria ar trebui să se pregătească de ce e mai rău

 

 

Localităţile din nordul Germaniei şi-au intensificat vineri eforturile pentru a consolida digurile în urma creşterii nivelului Elbei.
Ungaria va trebui să facă faţă celui mai înalt nivel al apelor din toate timpurile şi ar trebui să se pregătească pentru ce este mai rău, a declarat vineri dimineaţă, la Gyor, premierul ungar, Viktor Orban, citat de MTI. Din nefericire, nivelurile apelor Dunării măsurate la graniţă au depăşit deja nivelul maxim istoric, a adăugat Orban, într-o conferinţă de presă.

În localitatea Rajka, la frontiera cu Austria, serviciile de hidrologie au semnalat 6,46 metri la ora 04:00 GMT (recordul precedent, din 2002, era de 6,42 metri), în timp ce în Nagybajcs, în apropiere de oraşul Gyor (la 100 kilometri vest de Budapesta), Dunărea a atins 8,86 metri vineri dimineaţă la ora 04:00 GMT, faţă de 8,75 metri în 2002. Gyorújfalu, comună cu 1.500 de locuitori situată în apropiere de Gyor, înregistrează situaţia cea mai critică, după ce o alunecare de teren i-a slăbit digul de protecţie, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Vineri dimineaţă, nivelul Dunării era de 7,81 metri în capitală.

În faţa creşterii continue a nivelului apelor, care a făcut deja ravagii în amonte în Germania, în Austria, în Republica Cehă şi în Slovacia, ungurii uită de duşmănie şi, cot la cot, amestecaţi, militanţi de extremă dreaptă, romi, evrei, conservatori, socialişti îşi unesc forţele într-un elan de solidaritate rară în această ţară, comentează AFP.

În Germania, sute de voluntari au plasat saci cu nisip pe malurile Elbei, în apropiere de Lüneburg (Saxonia Inferioară), iar nivelul maxim al apelor este aşteptat la începutul săptămânii viitoare.

Nivelul apelor a perturbat reţeaua feroviară. Deutsche Bahn a anunţat în cursul nopţii că traseul trenurilor dintre Berlin şi Leipzig urma să fie deviat, dublându-se practic durata călătoriei.

 

 

 

Debitul Dunării la Bratislava a atins cel mai mare nivel înregistrat vreodată

 

Apele Dunării au atins joi după-amiază nivelul maxim la Bratislava, a anunţat joi Institutul Hidrometeorologic slovac (SHMU), potrivit agenţiei TASR. Totodată, debitul apelor fluviului în capitala slovacă a ajuns la cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată în această zonă.
‘După o analiză detaliată a datelor, putem declara că nivelul apelor Dunării a atins faza culminantă la Devin, după ora 14.00’, a afirmat un hidrolog al institutului, Katarina Matokova, care a adăugat că nu este de aşteptat ca nivelul apelor să mai crească după ora 22.00 în capitala slovacă.

Debitul măsurat sub Podul SNP din Bratislava a ajuns joi după-amiază la 10.540 de metri cubi pe secundă. ‘Aceasta este cea mai ridicată valoare măsurată vreodată a debitului Dunării la Bratislava’, a afirmat un alt hidrolog al SHMU, Zuzana Danacova.

 

 

 

 

UE nu are bani pentru a ajuta statele afectate de inundaţii 

 

 

Germania şi mai mulţi dintre vecinii săi s-au confruntat în ultimele zile cu inundaţii record, însă Uniunea Europeană a declarat miercuri că fondul de ajutor pentru astfel de dezastre este epuizat şi, astfel, Europa Centrală va trebui să se descurce singură, relatează Der Spiegel.
În ultimele zile, Uniunea Europeană şi-a oferit rapid ajutorul Germaniei şi altor ţări din Europa Centrală pentru a face faţă inundaţiilor record din această săptămână. Cu toate acestea, miercuri, comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a declarat că promisiunile au fost puţin premature, deoarece Fondul de Solidaritate al Uniunii este gol.

“Amploarea catastrofei depăşeşte orice rambursare (posibilă) în aceste ţări. Nu avem resurse, cu siguranţă, pentru Fondul de solidaritate al Uniunii Europene”, a declarat Lewandowski jurnaliştilor de la Bruxelles, adăugând că în 2013 acest ajutor “nu este posibil.”

În plus, a precizat comisarul, UE nu va fi capabilă să onoreze în totalitate nici ajutorul solicitat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Siria. Recent, ONU afirmase că Siria, sfâşiată de un război sângeros, are nevoie de cel puţin 3 miliarde de euro. “Este un efort mare (pentru UE) şi, cu siguranţă, nu (va fi) suma la care ONU se aşteaptă”, a precizat Lewandowski.

Potrivit Der Spiegel, lipsa fondurilor este o consecinţă directă a blocajului bugetar care a afectat Uniunea Europeană în ultimele luni, în condiţiile în care blocul comunitar a încercat fără succes să cadă de acord asupra unui buget pentru perioada 2014-2020. Deşi dimensiunea Fondului de Solidaritate pentru 2013 nu a apărut explicit în discuţie, Comisia Europeană a solicitat statelor membre o finanţare suplimentară de 11,2 de miliarde de euro pentru a acoperi cheltuielile din acest an şi de anul trecut.

Statele membre s-au opus la această cifră, oferindu-se în schimb să furnizeze 7,3 miliarde de euro – însă doar în cazul în care Parlamentul European renunţă la poziţia sa dură din cadrul negocierilor bugetare în curs de desfăşurare. În acest context, liderii UE au convenit în luna februarie asupra unei buget mai redus pentru 2014-2020, cu mult sub suma de peste un trilion de euro solicitată iniţial de Comisie. Parlamentul European a respins însă compromisul în luna martie.

Potrivit Der Spiegel, Lewandowski a avansat miercuri posibilitatea ca statele membre afectate de inundaţii masive, printre care Germania, Austria, Republica Cehă şi Ungaria, să primească bani din Fondul de Solidaritate anul viitor, deşi comisarul părut clar nemulţumit de idee.

“Cum le putem explica victimelor inundaţiilor..dar şi refugiaţilor sirieni că UE doreşte să-i ajute, dar că ajutorul nu va veni decât mai târziu, din cauza regulilor bugetare prea rigide?”, a întrebat nemulţumit comisarul.

 

 

 

 

MAE atrage atenţi celor care călătoresc în Ungaria asupra pericolului de inundaţii 

 

 

Ministerul Afacerilor Externe atrage atenţia cetăţenilor români care călătoresc pe teritoriul Ungariei că autorităţile din această ţară au instituit o alertă de pericol de inundaţii la Dunăre, valabilă pentru cursul superior al fluviului din Ungaria, mai exact judeţele Gyor-Moson-Sopron, Komarom-Esztergom, Pest, precum şi pentru Budapesta.
Nivelul maxim al debitului fluviului este aşteptat pentru sâmbătă şi duminică, fiind posibil să depăşească maximul istoric atins în anul 2002. Din acest motiv, până la trecerea viiturii, se pot introduce restricţii de circulaţie pe sectorul de Dunăre de la frontiera maghiaro-slovacă, la km 1.806 (podul Vamosszabadi), precum şi pe anumite sectoare ale drumurilor naţionale 1 şi 11.

În situaţia închiderii podului Vamosszabadi, autorităţile recomandă persoanelor care doresc să se deplaseze spre Slovacia să utilizeze drumurile spre Rajka şi Komarom.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Update: Vasile Paul (24 ani) a fugit de la locul accidentului după ce a omorât un om. S-a predat.

Sâmbătă, 14 decembrie, la Halmeu, un biciclist a fost accidentat mortal de un autoturism al cărui şofer a părăsit locul evenimentului rutier fără încuviinţarea Poliţiei. În mai puţin de 24 de ore de la producerea accidentului, poliţiştii Serviciului Rutier şi cei ai Secţiei 2 Poliţie Rurală Livada l-au identificat pe conducătorul auto care a încercat să se sustragă răspunderii penale, găsind şi autoturismul avariat, ascuns de şofer. Vasile Paul (24 ani) din Halmeu este căutat de poliţişti.