Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Şapte candidaţi pentru postul de judecător al României la CEDO

Judecătoarea Iulia Motoc vrea să plece de la CCR la CEDO
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Judecătoarea Iulia Motoc vrea să plece de la CCR la CEDO
Judecătoarea Iulia Motoc vrea să plece de la CCR la CEDO

Ministerul Justiţiei a publicat lista candidaţilor pentru funcţia de judecător CEDO din partea României. Pe listă se regăseşte şi numele Iuliei Motoc, actual judecător al Curţii Constituţionale. 

 

Potrivit Ministerului, la selecţia pentru CEDO s-au încris: Cristina Coteanu, Bianca Guţan, Codrin Miron, Iulia Motoc, Tudor Panţîru, Florin Streteanu, Paul Vasilescu. Cele mai mari şanse pentru funcţia de judecător CEDO le are Iulia Motoc. Surse politice au declarat pentru gândul că numele Iuliei Motoc a fost agreat în cadrul USL ca propunere fermă a României pentru CEDO.

În cazul în care Iulia Motoc va fi aleasă judecător CEDO din partea României, balanţa de putere din cadrul CCR se va modifica din nou, de această dată în defavoarea preşedintelui Traian Băsescu. Unul din numele deja vehiculate pentru locul Iulie Motoc la CCR este cel al senatorului PSD Ioan Chelaru.

Deşi potrivit cutumei acest loc ar urma să revină PNL, numele lui Chelaru este intens vehiculat ca pretendent la postul de judecător CCR. Chelaru este senator PSD de Neamţ şi recent a fost ales preşedinte al Uniunii Juriştilor din România, scrie gândul.

Candidaţii înscrişi vor susţine un interviu în faţa unei Comisie. Interviul va avea loc în perioada 12-14 iunie.

Comisia va selecta trei candidaţi, care vor fi incluşi, în ordine alfabeticã, pe lista de propuneri, care va fi înaintatã Guvernului, mai precizează Ministerul Justiţiei. Ulterior primirii avizului Comisiilor Juridice şi pentru Drepturile Omului din Senat şi Camera Deputaþilor, reunite în şedinţă comunã, Guvernul va transmite Consiliului Europei lista cuprinzând cei 3 candidaţi. Judecãtorul român la CEDO va fi ales de cãtre Adunarea Parlamentarã, de pe lista de trei candidați prezentată de România.

Curtea Constituţională (CC) a decis, în 9 mai, că Guvernul propune candidaţii la funcţia de judecător la CEDO din partea României.

La 16 decembrie 2013 va înceta mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

UE

UE face un pas înapoi pentru ajutorarea Ucrainei

Nu există deocamdată un consens în UE pentru trimiterea de instructori militari pe teritoriul Ucrainei, a declarat marţi la Bruxelles şeful diplomaţiei europene, în finalul unui consiliu al miniştrilor apărării din statele membre, transmite AFP.