Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Antonescu cere oficialilor britanici să combată discriminarea contra românilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Senatului României, Crin Antonescu, i-a transmis joi vicepremierului britanic Nick Clegg îngrijorarea autorităţilor de la Bucureşti legată de amplificarea sentimentelor negative faţă de români în Marea Britanie, în condiţiile în care la 1 ianuarie 2014 vor fi ridicate restricţiile pe piaţa muncii aplicate lucrătorilor români şi bulgari, relatează joi publicaţia The Guardian.

 

 
Crin Antonescu, care participă joi şi vineri la cea de a 15-a reuniune a Asociaţiei Senatelor din Europa, eveniment găzduit în acest an de Camera Lorzilor din Parlamentul britanic, i-a cerut lui Nick Clegg să discute cu ”populiştii inabordabili” cu privire la imigraţie şi să combată discriminarea contra românilor care trăiesc deja în Marea Britanie. “Majoritatea celor 100.000 de români care trăiesc în Marea Britanie au venit aici pentru a munci. Dintre ei, 85%, cea mai ridicată proporţie dintre toate naţionalităţile, sunt angajaţi cu program full-time. Majoritatea au sub 35 de ani, iar aproape 40% au o diplomă universitară”, a spus Antonescu. “Ei nu sunt criminali sau cerşetori aşa, cum i-au caricaturizat domnul Farage şi cei de genul său. Ei plătesc în felul lor şi contribuie la economia Marii Britanii mai mult decât partea care le-ar reveni în mod corect”, a afirmat Crin Antonescu, care este candidatul Uniunii Social Liberale la alegerile prezidenţiale din România de anul viitor, adaugă The Guardian, citat de Agerpres.

Înaintea întâlnirii cu Nick Clegg, Antonescu a declarat că mereu au existat politicieni bucuroşi să obţină avantaje electorale de pe urma temerilor oamenilor, dar s-a arătat întristat să constate că acest lucru încă se manifestă în Marea Britanie. “În 2007, atunci când România a aderat la Uniunea Europeană, am acceptat cu reţinere amânarea aplicării celei de-a patra libertăţi fundamentale a UE- dreptul de a trăi, munci şi învăţa oriunde în Marea Britanie – până în 2014”, a scris el pe site-ul politics.co.uk. “De aceea, suntem frustraţi şi ofensaţi că acum unii sugerează ca aceste restricţii să fie menţinute pentru a stopa un imaginar tsunami de criminali needucaţi şi nespălaţi dinspre o civilizaţie împotmolită”.

El a citat statisticile conform cărora în anul 2012, 62% dintre românii din Marea Britanie se întreţineau singuri, 32% aveau un copil şi numai 300 au solicitat ajutor pentru copil. Date recente ale poliţiei metropolitane din Londra arată o scădere cu 50% a numărului arestărilor în rândul românilor, de la 3.400 în primele trei luni ale lui 2012 la 1,700 în primul trimestru al anului în curs.

Nick Clegg pare să fie la curent cu contribuţia pozitivă a comunităţii române din Marea Britanie, comentează publicaţia britanică. Un raport comandat de Foreign Office în luna aprilie a pus sub semnul întrebării temerile premierului David Cameron şi a altor politicieni britanici potrivit cărora Marea Britanie se va confrunta cu un val de lucrători est-europeni după ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari, în ianuarie anul viitor.

Studiul realizat de Institutul Naţional de Cercetări Economice şi Sociale arată că este improbabil ca Marea Britanie să să devină destinaţia preferată pentru români şi bulgari, adaugă The Guardian.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns