Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu acuză Senatul şi USL de politizarea ICR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedinte Traian Băsescu face un apel la adresa conducerii Senatului şi la senatorii USL “să înţeleagă importanţa” ICR pentru imaginea culturii româneşti şi a României în lume şi “să înceteze de îndată demersurile de politizare a acestei instituţii culturale”, conform unui comunicat al Preşedinţiei.

Administraţia Prezidenţială a transmis, marţi, un comunicat în care face o serie de precizări cu privire la “situaţia cu care se confruntă Institutul Cultural Român (ICR) începând cu luna iunie 2012”.
“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, îşi exprimă îngrijorarea faţă de continua decredibilizare a Institutului Cultural Român ca urmare a schimbărilor brutale a conducerilor instituţiei şi a politizării la care USL supune ICR în ultimul an; intenţiile de folosire ca instrument politic a unei instituţii al cărei unic scop este promovarea culturii româneşti în lume, demersurile de politizare a activităţilor pe care ICR le desfăşoară şi a aparatului său de lucru, aşa cum confirmă şi evenimentele din ultimele zile, nu au făcut altceva decât să continue procesul de degradare a imaginii Institutului Cultural Român”, se menţionează în comunicatul citat de Mediafax.
De asemenea, sursa citată precizează că preşedintele Traian Băsescu “face un apel la adresa conducerii Senatului şi la senatorii USL să înţeleagă importanţa Institutului Cultural Român pentru imaginea culturii româneşti şi a României în lume, să dea dovada unui comportament responsabil şi să înceteze de îndată demersurile de politizare a acestei instituţii culturale”.

Guvernul a adoptat în 13 iunie 2012 Ordonanţa de Urgenţă (OUG 27/2012) privind trecerea ICR de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului.
Plenul Senatului a adoptat, marţi, proiectul de hotărâre privind încetarea mandatelor preşedintelui Institutului Cultural Român (ICR) Andrei Marga şi al vicepreşedintelui Horia Gârbea ca urmare a demisiilor acestora, dar şi revocarea lui Vladimir Simon din funcţia de vicepreşedinte al ICR.

 

Ponta a “instrumentat” înlăturarea lui Marga

Andrei Marga a declarat, luni seara, la Realitatea Tv, că ”vârful de lance” al operațiunii de demitere a sa de la ICR este Victor Ponta, despre care profesorul spune că a fost prost informat sau poate ”inspirat de cineva”.

”În mai 2012 s-a plecat de la ideea unei parități. Spre uimirea multor români liberalii au cedat continuu”, a spus Marga, care s-a întrebat de ce PNL cedează teren în fața PSD.
Marga spune că raportul invocat drept motiv pentru demiterea sa a fost alcătuit conform normelor, dar la Parlament nu a mai contat asta.
”Nu s-a mai aplicat nicio procedură legală. Trebuia să se prezinte raportul. Dacă nu satisfăcea, potrivit legii, se respinge, se dă termen celor care prezintă raportul să-l refacă, dacă nu, se discută în plen. N-a fost nimeni chemat de la ICR. S-a făcut rapid, rapid, rapid ca să nu ne vadă nu știu cine”, spune profesorul, citat de dcnews.
”Sigur, aici a apărut o problemă odată cu OUG din mai 2012, iar la OUG, noi am lucrat foarte bine cu Sergiu Nicolaescu, A venit Georgică (Severin, președintele Comisiei de Cultură a Parlamentului -n.r), a fost succesorul lui. El a introdus în lege o chestiune care nu există în Europa. Dacă un adjunct de institut este schimbat, el vine readus prin comisiile senatului. Este o aberație. În acel context am vorbit cu Ilie Sârbu, a vrut să împiedice această stupizenie”, dar s-a decis amânarea unei rezolvări, a declarat fostul rector.
Andrei Marga spune că, înaintea plecării sale de la Ministerul de Externe, avea stabilite trei vizite oficiale la Washington, în China și în Germania. Profesorul spune că nu știe ”pe cine am deranjat”, dar deplasările sale au fost blocate.
”A venit referendumul. Problema, câți din exterior se prezintă la referendum. Știam că nu vor veni mulți. În calcule s-a spus că MAE nu a adus destui. Ne este adevărat. MAE nu putea opera să caute în primării cine sunt rezidenții. (…) Discuția cu Victor Ponta a fost pe blocarea celor trei inițiative cu Victor Ponta. Aceasta a fost discuția la Externe”, a povestit fostul ministru.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns