Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Masă rotundă privind implementarea prevederilor Convenţiei internaţionale cu privire la drepturile copilului

La Satu Mare a avut loc prezentarea raportului de analiză care a luat naștere în cadrul proiectului implementat la nivel național "Monitorizarea dreptului la educație și timp liber"
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
La Satu Mare a avut loc prezentarea raportului de analiză care a luat naştere în cadrul proiectului implementat la nivel naţional "Monitorizarea dreptului la educaţie şi timp liber"
La Satu Mare a avut loc prezentarea raportului de analiză care a luat naştere în cadrul proiectului implementat la nivel naţional “Monitorizarea dreptului la educaţie şi timp liber”

Joi, 27 iunie 2013, în sala mică de şedinţe a Prefecturii a avut loc prezentarea unui raport de analiză – instrument culegere date – monitorizarea implementării prevederilor Convenţiei internaţionale cu privire la drepturile copilului în practica educaţională din România.

Evenimentul a fost organizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil prin Asociaţia Stea Satu Mare, membră a federaţiei din 2004.

 

Nu există suficiente resurse umane şi materiale pentru desfăşurarea optimă a activităţii educaţionale

 

Alături de reprezentaţii Asociaţiei Stea, Georgeta Nezezon, Bogdan Pintea, Diana Bretan, Cristian Ilieş şi Magda Tarţa, la întâlnirea de joi au participat subprefectul Cristian Sasu, Ramona Antonescu – şef Serviciu Instituţia Prefectului, şi specialişti din cadrul unor instituţii publice şi ONG-uri din judeţ. La Satu Mare a avut loc prezentarea raportului de analiză care a luat naştere în cadrul proiectului implementat la nivel naţional “Monitorizarea dreptului la educaţie şi timp liber”. Acest proiect e în curs de implementare, fiind realizat de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil Bucureşti în parteneriat cu Asociaţia SOS Satele Copiilor România. Bogdan Pintea din partea Asociaţiei Stea Satu Mare a expus raportul de analiză. În judeţul Satu Mare pe tema monitorizării dreptului la educaţie şi timp liber au fost aplicate 30 de chestionare, 20 la instituţii publice, opt la ONG-uri şi două la furnizori privaţi. “După centralizarea chestionarelor, majoritatea respondenţilor consideră că legislaţia din România respectă în mare măsură principiile generale enunţate în Convenţia internaţională privind dreptul copilului la educaţie şi că sarcina acestei convenţii revine strategiilor de dezvoltare centrală ori locală şi fiecărei instituţii responsabile. 53,3% din participanţii la sondaj sunt de părere că în comunitate au fost implementate proiecte, programe ori măsri destinate în special integrării sociale a copiilor. 83,3% cred că la nivelul instituţiilor de învăţământ nu există suficiente resurse umane şi materiale pentru desfăşurarea optimă a activităţii educaţionale şi de recreere”, reiese din sondajul prezentat.

 

93,3% dintre respondenţi cred că sistemul educaţional nu are instrumente eficiente pentru prevenirea abandonului şcolar

 

În ceea ce priveşte parteneriatele inter-instituţionale, sătmărenii consideră că în implementarea proiectelor ce promovează dreptul la educaţie sunt foarte importante (63,3%). 6,7% sunt de părere că fiecare instituţie trebuie să aibă proiecte separate în beneficiul copiilor şi 10% spun că le văd ca fiind nefuncţionale. 93,3% dintre respondenţi cred că sistemul educaţional nu are instrumente eficiente pentru prevenirea abandonului şcolar. La capitolul “monitorizarea dreptului la educaţie non-formală”, 6,7% cred că programele sunt distribuite uniform, pe când 93,3% cred că ele nu sunt distribuite uniform. Printre principalele motive pentru care accesul copiilor la programele de educaţie non-formală ar putea fi restricţionat se numără costurile (23,3%). Majoritatea participanţilor la sondaj de la noi din judeţ au fost de părere că implicarea copiilor în procesul de luare a deciziilor în şcoală, în cel de elaborare a legilor şi strategiilor din domeniul educaţiei şi în acţiunile de voluntariat e insuficientă. Printre concluziile raportului se numărălipsa resuselor financiare şi umane e principalul motiv pentru care prevederile Convenţiei internaţionale privind drepturile copilului se regăsesc mai mult pe hârtie şi mai puţin în practica instituţională de zi.

 

În concluzie< sunt puţini voluntari la Satu Mare

 

Cei prezenţi la masa rotundă au ajuns la o concluzie< sunt puţini voluntari în Satu Mare şi trebuie schimbată mentalitatea în ceea ce priveşte scopul voluntarului. Subprefectul Cristian Sasu le-a propus reprezentanţilor Asociaţiei Stea să încheie un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare şi să stabilească un grafic de acţiuni pe un an de zile. Acest protocol ar responsabiliza şcolile care vor să încheie parteneriat în acest sens, iar copiii ar învăţa ce înseamnă de fapt voluntariatul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns