Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Absolvenţii din promoţia 2013 îşi pot depune actele pentru indemnizaţia de şomaj

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marusca, dir AJOFM
Absolvenţii care au terminat liceul, şcoala postliceală sau facultatea şi nu au un loc de muncă pot obţine o indemnizaţie lunară de şomaj, timp de şase luni, ne-a informat directorul AJOFM, Marcel Maruşca. Această indemnizaţie se ridică la 250 lei  şi reprezintă jumătate din valoare indicatorului social de referinţă, care este în prezent 500 lei.

Absolvenţii trebuie să se înregistreze în 60 de zile de la absolvire pentru a beneficia de ajutor de şomaj

Înt]i de toate, absolvenţii trebuie să se prezinte în termen de 60 de zile de la absolvire la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă  sau la oficiile din localitate de care aparţin,  pentru a fi luaţi în evidenţă.
În judeţul Satu Mare, trei mii de liceeni au absolvit anul acesta, din care 600 au ales să nu susţină examenul de bacalaureat. Mai mult doar 58% dintre  cei înscrişi la Bacalaureat au şi promovat  acest examen, restul urm]nd să se prezinte din nou la sesiunea din toamnă.
Absolvenţii care nu vor alege să-şi continue studiile prin înscierea la facultate pot beneficia de acest ajutor din partea statului. Ei sunt aşteptaţi să se înregistreze la ghişeele agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă.
După 60 de zile de la luarea în evidenţă, dacă nu îşi găsesc un loc de muncă aceştia vor putea să beneficieze de indemnizaţie de şomaj.
Pentru a putea obţine aceşti bani, tinerii  sunt  rugaţi să se prezinte la ghişee cu următoarele acte<  buletinul, în original şi copie, certificat de naştere în original şi copie, actele de studii şi calificare în original şi copie, adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie, din care să rezulte că sunt apţi de muncă.
De aceasă indemnizaţie pot beneficia şi absolvenţii de liceu care nu  au promovat examenul de bacalaureat sau nu s-au înscris la acest examen.

P]nă în prezent doar 11 tineri au fost luaţi în evidenţe de către angajaţii AJOFM.  Numărul mic al celor care s-a înregistrat p]nă la acestă dată  se explică prin faptul că absolvenţii de liceu au fost ocupaţi cu pregătirea şi susţinerea examenele de bacalureat iar unii cu depunerea contestaţiilor în timp ce absolvenţii de şcoli postilceale încă susţin ultimele examene, în această perioadă.

Statul  acordă subvenţii substanţiale firmelor care angajează absolvenţi

Pentru a reduce şomajul în r]ndul tinerilor absolvenţi statul încurajează firmele şi agenţii economici să-i angajeze pe aceştia imediat după terminarea studiilor prin acordarea de subvenţii sub formă de ajutor de stat, în funcţie de studiile absolvite. Astfel, pentru fiecare absolvent de şcoală profesională  angajat, firmele primesc lunar 500 lei, timp de 12 luni cu obligativitatea de menţinere a angajatului timp de 3 ani.
Suma se ridică la 600 lei pentru absolvenţii de liceu şi 750 lei pentru cei cu studii superioare. De asemenea, legea permite acordarea unor prime de încadrare absolvenţlor care reuşesc să îşi găsească un loc de muncă.
La nivel european s-a adoptat “Garanţia pentru tineri”, program care obligă autorităţile din statele membre să ia măsuri pentru ca orice tânăr care în patru luni de la absolvire nu reuşeşte să găsească un loc de muncă, o  variantă de a-şi continua studiile sau un program de formare profesională.
De asemenea, Ministerul Muncii pregăteşte două proiecte cu fonduri europene dedicate tinerilor absolvenţi, fiecare în valoare de câte cinci milioane de euro.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. buna ziua.
    am absolvit facultatea in iulie 2013 la bucuresti,eu sunt din targoviste. la ghiseul mi-au spus ca imi elibereaza toate diplomele la anu(de absolvire a facultatii si de bacalaureat). cu ce acte pot sa ma prezit pentru a beneficia de somaj?
    va multumesc

Lasă un răspuns