Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Nicolae Mureşan, cel mai mare cântăreţ sătmărean de muzică populară nu a fost invitat la Zilele Oraşului şi nici la Zilele Judeţului nu a urcat pe scenă

Nicolae Muresan
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Nicolae Muresan
Nicolae Muresan

Urmăriţi duminică 14 iulie, de la orele 14.00 şi 20.00 o emisiune specială la ITV

 

Cel mai important cântăreţ de muzică populară pe care l-a dat vreodată judeţul Satu Mare este, din păcate, marginalizat. Recunoscut şi apreciat de o ţară întreagă, Nicolae Mureşan a făcut pentru judeţul Satu Mare mai mult decât multe instituţii la un loc. Fără Nicolae Mureşan, Leontina Dorca, Dumitru Iederan, Ana Holdiş Pop, Zona Codrului nu s-ar fi înscris niciodată pe harta cântecului popular românesc.

Autorităţile locale din ultimii 20 de ani, fie pentru că funcţiile de decizie erau deţinute de maghiari, fie că au fost deţinute de români, nu au avut nicio preocupare faţă de oamenii talentaţi născuţi sau trăind pe aceste meleaguri.

 

Artiştii consacraţi din judeţ lipsesc de la evenimentele organizate la noi

 

Satu Mare nu se poate compara cu judeţele învecinate. Mai mult decât atât, din rea credinţă sau din neştiinţă, autorităţile locale au acordat credit unor veleitari, unor amatori.

Cum s-ar putea explica lipsa artiştilor sătmăreni de la majoritatea evenimentelor organizate pe cuprinsul judeţului Satu Mare? Sunt preferaţi maneliştii, cântăreţii populari de mâna a doua din alte părţi. ~şi poate imagina cineva Zilele Judeţului Prahova fără Irina Loghin? Zilele Oraşului şi ale Judeţului Satu Mare, iată, s-au putut organiza fără Nicolae Mureşan. Este strigător la cer! Asta spune totul despre modul în care este condus acest judeţ. Nu este timpul şi locul unor astfel de analize, dar nici nu pot fi trecute cu vederea.

 

Discuţiile purtate cu “voievodul Codrului” pot fi urmărite Duminică la ITV

 

Aceste rânduri sunt prilejuite cu ocazia realizării unei emisiuni de către televiziunea sătmăreană ITV. Cel mai important reprezentant al spiritualităţii din |ara Codrului nu şi-a putut reprima durerea şi mâhnirea faţă de nedreptatea care i se face. Realizatorii emisiunii au dorit să prezinte portretul unui artist remarcabil. Discuţiile purtate cu “voievodul Codrului” mai degrabă triste, precum doinele din Codru, fără să fie un rechizitoriu la adresa celor care nedreptăţesc moştenirea culturală a acestui judeţ, pot fi urmărite duminică, 14 iulie, de la ora 14.00 la postul de televiziune ITV şi în reluare de la ora 20.00

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns