Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preparatele româneşti din carne de porc ar putea ieşi anul viitor pe piaţa UE

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Dr. Corneliu Ceica, director al DSVSA
Dr. Corneliu Ceica, director al DSVSA

    De ani de zile sătmărenii şi nu numai, crescători de porci au o problemă în ceea ce priveşte valorificarea animalelor ajunse la greutatea de sacrificare. Comisia Europeană (CE) a interzis comercializarea pe piaţa unională a produselor româneşti din carne de porc, de teama existenţei pestei porcine clasice. Monitorizarea se face de ani de zile. În luna septembrie, judeţul Satu Mare va fi verificat de o echipă de experţi ai CE. Dacă “examenul” va fi promovat cu bine, din 2014 carnea şi preparatele din carne de porc ar putea intra pe piaţa Uniunii Europene (UE). Fermierii români vor avea o şansă în plus în valorificarea rezultatelor muncii lor din fermă şi/sau exploataţie.

Statistică judeţeană

Evidenţele Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare arată că la nivel de judeţ există aproximativ 14.730 de porci cu greutăţi de peste 100 de kilograme, 20.042 de porci cu greutăţi între 80 şi 100 de kilograme, 19.795 de capete cu greutăţi între 50 şi 80 de kilograme, din totalul de 128.880 de guiţători, purcei, scroafe, scrofiţe, vieri şi alte categorii de vârstă şi greutate.

Peste 80% din aceste animale se regăsesc în gospodăriile populaţiei, iar diferenţa în exploataţii specializate şi aşa numite unităţi de stat. Populaţia deţine 92.572 de capete de porci de vârste şi greutăţi diferite. Această categorie de fermieri valorifică porcii în special pe piaţa liberă şi mai puţin în unităţile de sacrificare specializate. Procesatorii nici nu vorsă audă despre prelucarea acestor porci. Nerespectarea restricţiilor ar atrage sancţiuni greu de suportat, poate chiar interdicţia de a procesa anumite cărnuri pentru piaţa externă.

Interdicţia, aşa cum spunea doctorul veterinar Corneliu Ceică, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, de valorificare a animalelor către abatoare este impusă de CE.

Judeţul Satu Mare va fi inspectat de specialiştii CE
Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns