Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Quinoa, pseudo-cereala care se pretează la suprafeţe mici şi aduce 25.000 de euro la hectar

quintoa, planta care poate aduce 25.000 euro:hectar
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
quintoa, planta care poate aduce 25.000 euro:hectar
quintoa, planta care poate aduce 25.000 euro:hectar

Quinoa ar fi putut ajunge în Europa acum 400 de ani, aşa cum s-a întâmplat cu porumbul, roşiile, şi multe alte culturi aduse de conchistadori din Lumea Nouă.

Nu s-a întâmplat aşa pentru că europenii nu aveau nevoie de un substitut pentru grâu. Astăzi, quinoa este în trend și ar putea aduce profit rapid fermierilor români care au curajul să încerce această cultură, scrie agrointel.ro.

La prima vedere pare o plantă exotică ce nu ar face față climatului din România, dar studiile recente au dovedit că quinoa este rezistentă și, fiind extrem de recomandată de nutriționiști, este și profitabilă.

 

Studiile, realizate cum altfel dacă nu de “cercetătorii britanici”, nu contenesc să îi scoată în evidenţă proprietăţile care contribuie la reducerea riscurilor de îmbolnăvire cu …(lista e lungă, foarte lungă, de la formarea tumorilor posibil maligne, a accidentelor vasculare, etc). Fireşte, această cerere în creştere a dat de lucru producătorilor. Urmaşii amerindienilor din Anzi au ieşit din sărăcie reluând una dintre cele mai răspândite culturi agricole practicate de strămoşii lor înainte de venirea lui Columb, Cortez şi a altor “civilizatori”.

Quinoa este o pseudo-cereală, fiind înrudită nu cu grîul, ci cu spanacul şi sfecla. Quinoa a fost redescoperită în ultimii 30 de ani. În mare parte meritul le aparţine antropologilor implicaţi în studiul culturii incaşe, care au vrut să afle nu doar ce plante cultivau aceştia pentru a se hrăni ci şi ce aport nutritiv le aduceau ele.

S-a descoperit astfel că quinoa era un super-aliment, cu un conţinut de proteine complete de 14% din masă (seminţe), peste cel al cerealelor sau pseudo-cerealelor, bogată în fibre, fosfor, magneziu, fier şi calciu.

 

O soluţie nutritivă generoasă pentru cei cu intoleranţă faţă de gluten şi lactoză, quinoa a devenit dintr-un “moft” dietetic, “pâinea cea de toate zilele” pentru destul de mulţi europeni, americani, japonezi şi chinezi cu astfel de probleme.

 

Cererea a ajuns la un nivel care impune extinderea producţiei pentru a se asigura o aprovizionare continuă, lucru care încurajează apariţia altor producători pe lângă ţările andine.

 

Sînt foarte multe varietăţi de quinoa, care corespund diferitelor particularităţi de climat – practic într-o anumită “bandă” fiecare cultivator îşi poate alege ceva potrivit pentru el.

 

Preţul quinoa (oare cum o fi declinarea la genitiv, dativ?) s-a triplat în ultimii 10 ani, iar experţii aşteptă ca această tendinţă să se păstreze. Preţul unui kilogram de quinoa este în jur de 10 euro kilogramul, iar planta oferă un randament la hectar asemănător grâului – 2,5 tone (media la nivel global)… rezultă 25.000 de euro per hectar.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns