Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Corina Creţu sprijină proiectele sătmărene la Bruxelles

europarlamentarul Corina Cretu alaturi de primarul dr. Dorel Coica
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
europarlamentarul Corina Cretu alaturi de primarul dr. Dorel Coica
europarlamentarul Corina Cretu alaturi de primarul dr. Dorel Coica

Zona metropolitană este o idee excelentă ce dovedeşte caracterul european al Sătmarului

Europarlamentarul PSD, Corina Creţu se află în vizită în judeţul Satu Mare.

Dânsa a participat luni, 22 iulie, de la ora 12 la festivitatea de înmânare de premii în bani şi diplome unui număr de 34 de cupluri care anivesrează 50 de ani de căsătorie, după care a susţinut o conferinţă de presă, în Sala de şedinţe a Consiliului municipal.

 

Satu Mare trebuie să atragă cât mai mulţi bani eurpeni începând cu 2014

 

La începutul conferinţei, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, dr. Dorel Coica a făcut o scurtă introducere. Dânsul a spus că europarlamentara PSD, alături ce celălalt europarlamentar cu rădăcini sătmărene, Ioan Mircea Paşcu, a spirijit iniţiativele şi proiectele din Satu Mare la B ruxelles, lucrul pe care îl vor face şi în continuare.

Referitor la premierea cuplurilor care au 50 de ani de căsătorie, vorbitoarea a spus că< “Este o iniţiativă foarte frumoasă ce poate fi exemplu şi pentru alte localităţi. De asemenea, poate fi exemplu pentru tinerii care nu reuşesc să rămână împreună, lucru demonstrat de creşterea ratei divorţurilor. Un alt aspect care mi s-a părut pozitiv este acela că mai multe dintre cuplurile premiate sunt mixte, ceea ce dovedeşte că aici în Ardeal românii şi maghiarii se înţeleg foarte bine”.

În continuare, dânsa a remarcat faptul că judeţul Satu Mare este favorizat din punct de vedere geografic, fiind aproape nu numai de cei doi din imediata vecinătate şi anume Ungaria şi Ucraina, ci şi de Cehia sau Polonia.

“Ideea zonei metropolitane este una excelentă şi dovedeşte caracterul european al municipiului Satu Mare. Realizarea zonei va contribui şi la combaterea poluării. Acolo, după cum am aflat de la domnul primar, vor fi centrale eoliene şi alte surse de energie verde. Voi sprijini în continuare proiectele municipiului dumneavoastră, pentru că în exerciţioul financiar 2014 – 2020, Satu Mare trebuie să atragă cât mai multe fonduri europene”, a continuat vorbitoarea.

 

PSD speră ca la anul să aibă 13-14 europarlamentari

 

În continuare, europarlamentara PSD a spus că mai este un an până la alegerile pentru Parlamentul European (PE) şi apoi alegerile prezidenţiale, iar PSD se pregăteşte deja pentru acestea. Întrebată dacă va rămâne europarlamentar, dânsa a spus că nu există încă o listă de propuneri la nivelul PSD, dar că speră să-şi poată continua activitatea din PE.

Alte ţări, după cum susţine Corina Creţu, îşi înlocuiesc numai în procent de circa 30% europalamentarii, restul de 70% rămân cei actuali, deoarece au experienţă şi pot să-şi ajute ţările lor. Ca rgument, dânsa a dat exemple de europarlamentari din ţări mair ale UE care sunt deja la al treielea, patrulea sau chiar al cincilea mandat.

“Trebuie să trimitem în PE oameni care au ceva de spus iar cuvântul lor contează. În viitorul PE vom avea numai 32 de europarlamentari faţă de 33 câţi avem acum, iar PSD speră să obţină 13-14, faţă de cei 11 câţi suntem acum.

Deoarece dânsa a spus că nu poate declara că va face lobby pentru Satu Mare deoarece lobby-ul nu este legiferat în România, primarul Coica a eţinut să explice în ce fel ne poate ajuta Corina Creţu şi Ioan Mircea Paşcu.

“Ca şi până acum, cei doi europarlamentari ne pun în contact cu decidenţii care aprobă proiectele în baza cărora obţinem fonduri europene, cu alte cuvinte ne spun la ce uşi să batem şi pe cine să căutăm, ceea ce este foarte important. De asemenea, dânşii promovează judeţul şi oraşul nostru în PE şi Uniunea Europeană şi ca urmare, încurajează investitorii strtăini să vină la noi în judeţ”, a spus primarul Coica.

La final, dânsul a anunţat că la începutul lunii octombrie se va deplasa la Bruxelles unde vrea să obţnă fonduri în perioada 2014-20230 în principal pentru reabilitarea termică a clădirilor, infrastructura rutieră, proiecte sociale şi energie verde.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns