Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Asigurarea obligatorie de locuințe acoperă numai 3 riscuri

asigurarea locuintei pentru trei riscuri este obligatorie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
asigurarea locuintei pentru trei riscuri este obligatorie
asigurarea locuintei pentru trei riscuri este obligatorie

Neasigurarea locuinței împotriva dezastrelor naturale se amendează cu 100lei – 500 lei

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 456 din 24/07/2013 a fost publicată ;i Legea nr. 243/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

 

Aceasta intră în vigoare sâmbătă, 27 iulie.

Principalele modificări aduse de noua lege

 

Printre principalele modificari se regasesc< *acordarea dreptului de a emite polițe de asigurare PAD tuturor societăților de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofa (prin abrogarea alin.7 al art.3 din Legea 260/2008)> *contractele de asigurare aflate in derulare raman valabile in conditiile stabilite la data incheierii acestora (art. IV din lege).

În cazul în care o persoană are atât un contract de asigurare obligatorie, cât şi unul de asigurare facultativă, plata despăgubirilor se face mai întâi în baza contractului de asigurare obligatorie, urmând ca pentru restul de despăgubire neacoperit plata să se facă în baza contractului de asigurare facultativă. Valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării facultative reprezintă diferenţa dintre valoarea totală a locuinţei asigurate şi valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării obligatorii.”

În conformitate cu prevederile legale, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale.

Prin dezastru natural se înțelege< cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii, ca fenomene naturale.

Proprietarii de locuințe își pot îndeplini această obligație prin una dintre următoarele două modalități< *Prin încheierea unei asigurări obligatorii a locuinței>*Prin încheierea unei asigurări facultative a locuinței,cu condiția ca aceasta să ofere acoperire și împotriva celor 3 riscuri de dezastre naturale.

Asigurările obligatorii ale locuințelor sunt emise exclusiv de societatea de asigurare Polului de Asigurare Împotriva Dezastrelor S.A. (PAID), înființată în temeiul legii și autorizată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Aceasta înseamnă că, în caz de daune produse de cutremur, alunecări de teren sau inundații manifestate ca fenomene naturale, proprietarul locuinței asigurate prin PAD (polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale) va fi despăgubit de PAID.

Legea permite acordarea de despăgubiri numai pentru acele daune care au rezultat din manifestarea unuia/unora dintre cele 3 riscuri, nu și din cauza altor fenomene (naturale sau cauzate de om). Asigurarea obligatorie emisă de PAID acoperă daunele și la locuințele situate în zonele în care s-au făcut exploatări şi prospecţiuni miniere sau petroliere, dar şi lucrări edilitare, cu condiția ca aceste daune să fi fost provocate de riscurile de cutremur, alunecare de teren și/sau inundații, manifestate ca fenomene naturale, și nu din alte cauze.

Suma asigurată prin polița obligatorie PAD (adică suma maximă a despăgubirii) este 10.000 euro (pentru o primă de asigurare de 10 euro/an) sau de 20.000 euro (pentru o primă de asigurare de 20 euro/an), în funcție de tipul locuinței.

Polițele obligatorii PAD au un format standard prevăzut de legislația în vigoare, iar principalele elemente care le distinge de polițele de asigurări facultative sunt: în partea de sus este trecută denumirea societății SC PAID S.A., precum și mențiunea “Asigurarea obligatorie a locuinței în baza Legii nr.260/2008”.

Asigurările facultative pot fi emise de societățile de asigurare autorizate în acest sens de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (cu excepția PAID) sau de societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE care desfășoară activitatea în România în baza liberei circulații a serviciilor sau a dreptului de stabilire.

Constatarea daunelor, stabilirea cuantumului despăgubirilor și plata acestora se vor face în conformitate cu prevederile contractului de asigurare, acceptat și semnat de asigurat.

Neasigurarea locuinței împotriva dezatrelor narurale constituie contravenție ;i se sancționează cu amenzi între 100 lei ;i 500 lei.

 

tag< Asigurarea, obligatorie, locuințe, acoperă, numai, 3 riscuri

text< În Monitorul Oficial, Partea I nr. 456 din 24/07/2013 a fost publicată ;i Legea nr. 243/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns