Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Kelemen Hunor a participat la comemorarea poetului Kölcsey la Săuca

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

kolcseyÎn 2 august, la Săuca au avut loc manifestările de comemorare a poetului maghiar Kölcsey Ferenc, poetul imnului naţunii maghiare.

Gazda evenimentelor a fost jurnalistul sătmăean, Muzsnay Árpád, care a prezentat evenimentul şi i-a felicitat pe cei prezenţi.

Evenimetul s- a deschis cu recitarea poeziei intitulate ”Hymnus”, intrepretată de actorul sătmărean Varga Sándor.

Au urmat apoi discursurile preoţilor locali Pakulár István – preot reformat, Bodor Zoltán- preot romano-catolic ş Florin Holhoş- preot greco- catolic.

”Kölcsey este un maghiar care şi-a utilizat talentul pentru slujirea poporului. E mai fericit acel om care face ceva pentru popor. Sunt puţini astăzi oamenii care fac ceva pentru poporul lor”, a spus pastorul Pakulár István.

Preotul romano- catolic Bodor Zoltán a vorbit despre semnificaţa imnului maghiarilor, care este de fapt rugăciunea acestui popor. ” Puţine popoare au un asfel de imn, care să fie o rugăiune spre Dumnezeu.”

Preotul greco- catolicilor din sat Florin Holhoş a spus că”această personalitate a satului ne uneşe pe toţi şi că se află în bune relaţii cu cei din Szatmárcseke şi Álmosd, care sunt localităţi înfrăţite cu Săca.

Evenimentul a fost colorat cu cântecele corului ”Maestoso” de la Tăşnad şi ale formaţei sătmărene ”Szederinda”, un grup de copii care şi-au acompaniat cântecele cu instrumente tradiţionale ungureşi cu corzi. Poeziile au fost recitate de elevi din localităţile Álmosd, Szatmárcseke, Tăşnad, Pir şi Şimleu Silvaniei.

Primarul Gheorghe Marian i- a salutat pe cei prezenţi şi şi-a exprimat regretul în legăurăcu eşuarea unui proiect de dezvoltare a localităţii, pe care l-a făcut în colaborare cu cei de la Szatmárcseke şi Álmosd.

La eveniment a fost prezent ş pre;edintele UDMR, Kelemen Hunor. ”La data de 22 ianuarie 1823 ia naşere imnul, am zis naşere, pentru că naşerea are o importanţă mult mai mare decât scrisul. Acum 189 de ani Kölcsey nu ar fi crezut că poezia lui va deveni rugăciunea poporului maghiar. El prin această poezie a plasat trecutul ş prezentul faţă în faţă. Kölcsey crede că doar Dumnezeu poate ajuta poporul. Trebuie să credem că ne putem influenţa existenţa cu ajutorul lui Dumnezeu”, a afirmat Kelemen Hunor.

Au mai fost susţinute discursuri festive de istoricul literar Monostori Imre – Asociaţa Scriitorilor Maghiari, Deak Ernő- preşdintele Asociaţiilor Maghiare din Austria-Viena, Kepe Lili- directoarea Instituţei de Cultură Maghiară din Lendava, Slovenia.

Evenimemtul a luat sfârşit cu depunerea coroanelor la statuia lui Kölcsey şi cu o agapă frăţească

Prima coroană a fost depusă de primarul satului Gheorghe Marian, urmat de preoţii satului, preoţi reformaţi şi catolici din Satu Mare şi Carei, reprezentanţii UDMR Satu Mare – senatorul Pataki Csaba, deputatul Kereskényi Gábor, Nagy Szabolcs – precum şi de reprezentanţii asociaţiilor culturale din Satu Mare şi Ungaria, Fáy Péter – membru al familiei Kölcsey care a venit din Ungaria special pentru acest eveniment, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare Liviu Marta.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns