Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Festivalul judeţean de toacă de la Tăşnad şi-a desemnat câştigătorii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

toaca 2

Duminică, 11 august, la Tăşnad a avut loc cea de şaptea ediţie a Festivalului Judeţean de Toacă şi Cântece religioase “Toată suflarea să-l laude pe Domnul”.
    În organizarea Parohiei Ortodoxe Tăşnad în colaborare cu Consiliul Judeţean şi Primăria Tăşnad, ediţia din acest an a reunit la un loc 20 de copii cu vârste între 4 şi 15 ani, din toate parohiile dimprejurul Tăşnadului.
Manifestarea devenită deja una de tradiţie  îşi propune să promoveze şi să păstreze vie în conştiinţa copiilor obiceiurile strămoşeşti ale neamului şi implicit ale ortodoxiei.
Părintele protopop al Careiului, Marian Crainic a fost cel care a făcut oficiile de gazdă ale acestui festival-concurs, găzduit de Catedrala “Sfânta Maria” din Tăşnad. “Copii joacă un rol important în promovarea valorilor naţionale, ei sunt viitorul şi cei care vor duce mai departe ceea ce noi am moştenit de la înaintaşii noştri” a spus părintele Crainic în deschidere.
Aşezată pe unul din cele mai înalte puncte al Tăşnadului, catedrala dezvăluie în faţa privitorului toate colinele şi câmpurile dimprejur, de o frumuseţe pe care să o ţii minte. Acestea s-au umplut duminică de sunte de toacă şi de glasuri cristaline de copii care au slăvit numele Domnului. Toaca este o rugăciune adusă lui Dumnezeu, tot ea ne cheamă la rugăciune. Fiind specifică doar bisericii ortodoxe de pretutindeni, toaca ne defineşte credinţa strămoşească dându-i unicitate.

20 de concurenţi au participat la ediţia cu numărul şapte din acest an

Competiţia a început cu cel mai mic  concurent în vârstă de doar patru ani. Ioan Ţegheni a venit din Sâncrai să  cânte la toacă. I-au urmat apoi toţi cei 20 de concurenţi, băieţi şi fete deopotrivă, cu emoţiile aferente, care şi-au arătat măiestria cântatului la toacă învăţată de la preoţii parohi sau de la măicuţele Mănăstirii Teghea. Fiecare reprezentaţie a ţinut maxim un minut după care fiecare concurent a recitat poezii religioase sau a interpretat cântece ori pricesne. Pentru că ne aflăm în apropierea sărbătorii Sfintei Marii aproape toţi concurenţii s-au oprit la cântece sau pricesne închinate Fecioarei. Majoritatea concurenţilor au purtat frumoase straie tradiţionale, specifice zonei din care provin.

Juriul a acordat câte trei premii pentru fiecare categorie de vârstă

Juriul format din preotul Vasile Perşe din Santău, profesoara de muzică Maria Molcan şi Maica Anastasia de la Mânăstirea Ţeghea  au acordat trei premii pentru fiecare categorie de vârstă. Din lipsă de spaţiu o să amintim aici doar câştigătorii premiului I. Aceştia sunt> Recăşan Tudor din Craidorolţ, Covaci Deaneira din Chereuşa, Butcovan Ieronim din Orbău, Lenghel Alin din Carei, Onac Sânziana şi Mocan Florina din Tăşnad, Jurchiş Vlad din Cehal şi Hart Denisa din Santău.
Strădaniile tuturor participanţilor au fost recompensate cu diplome dar şi cu diferite daruri primite de la organizatori.
Cum era şi firesc, după terminarea competiţiei şi înmânarea premiilor, toţi copii împreună cu preoţii care i-au însoţit au fost invitaţi la o masă festivă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns