Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ziua de 21 august 1968 în memoria cehilor şi slovacilor

Adrian_Merka
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Adrian_Merka
Adrian_Merka

21 august 1968 rămâne o zi de referinţă în istoria Europei de Centrale şi de Est, o zi reper în principal pentru statul român, pentru Republica Cehă şi Republica Slovacă, care în acele vremuri formau statul Cehoslovac.

Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România consideră că este de datoria noastră să ne amintim cum se cuvine despre unul dintre cele mai puternice semnale ce au fost date din spatele Cortinei de Fier de către popoarele slovace şi cehe care şi-au afirmat dorinţa lor de libertate şi de apel la valorile democratice.

Ca parlamentar român, reprezentant al minorităţii slovace şi cehe din România trebuie să îmi exprim mândria de a fi demnitar al României – ţară ce a refuzat să ia parte la invazia Cehoslovaciei, alături de aliaţii săi de atunci, semnatari ai Tratatului de la Varşovia, în scopul reprimării procesului de reforme iniţiat de Alexander Dubcek, liderul noii conduceri cehoslovace. În egală măsură vreau să subliniez curajul şi importanţa momentului creat de către cetăţenii slovaci şi cehi în acele vremuri tulburi ale anului 1968, când au afirmat, fără echivoc, dorinţa de a ieşi de sub dictaturile comuniste ce apăsau Europa de Est.

Decizia României de atunci a fost fundamentată atât pe intesele momentului, dar a avut la bază şi o lungă relaţie de prietenie şi respect între cetăţenii români, pe de o parte şi cei slovaci şi cehi pe de altă parte. Mai mult decât atât, decizia României de atunci, precum şi sentimentul de solidaritate resimţit de către cetăţenii români în acele vremuri au avut rolul de a fundamenta relaţiile de prietenie şi de sprijin reciproc între statul român, Republica Slovacă şi Republica Cehă.

 

Adrian Merka

Deputat

Preşedinte al UDSCR

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns