Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ambasadorul Olandei a luat pulsul economiei sătmărene

Excelenta Sa, Matthijs van Bonzel si consulul onorific Walterus Reijers
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Excelenta Sa Matthijs van Bonzel si consulul onorific Walterus Reijers1
Excelenta Sa Matthijs van Bonzel si consulul onorific Walterus Reijers1

Consulul onorific a promis că va veni lunar în judeţ să afle noutăţile din meiul de afaceri

Joi, 22 august, de la ora 10, Excelenţa Sa, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, însoţit de Walterus Reijers, Consul Onorific al Regatului Ţărilor de Jos la Cluj  Napoca, au efectuat o vizită în judeţul Satu Mare.

Prima întâlnire a celor doi diplomaţi olandezi a fost cu prefectul judeţului, dr. Eugeniu Avram. La aceasta au mai participat, viceprimarul municipiului reşedinţă de judeţ, dr. Radu Roca şi directoarea Camerei de Comerţ, industrie şi Agricultură (CCIA), Daniela Culic.

Oaspeţii olandezi s-au întâlnit în cursul zilei de joi şi cu primarul municipiului reşedinţă de judeţ, dr. Dorel Coica.

În judeţul nostru funcţionează 24 de firme olandeze 

 

La începutul discuţiei, gazdele au prezentat oportunităţile pe care judeţul le oferă străinilor interesaţi să investească, amintind printre altele de poziţia strategică a judeţului care reprezintă o poartă de legătură cu ţările învecinate, Aeroportul Internaţional Satu Mare,  precum şi Parcurile industriale  amenajate conform cerinţelor Uniunii Europene. De asemenea, au fost amintite cele 24 de firme olandeze care dezvoltă afaceri în judeţul nostru, alături de mari concerne germane .

Excelenţa Sa, Matthijs van Bonzel, s-a arătat impresionat de potenţialul economic pe care judeţul Satu Mare îl are, însă consideră că autorităţile române trebuie să îşi arate mai mult deschiderea vizavi de potenţialii investitori, respectiv să gândească precum oaneii de afaceri dacă doresc să atragă investitori, dar şi să elimine paşii birocratici care împiedică investitorii să îşi dezvolte afacerile.

Walterus Reijers, consulul onorific, a propus oficialilor sătmăreni să realizeze în primul rând un site special pentru investitori, în limba engleză, dedicat străinilor care doresc să investească, susţinând că astfel de site-uri există în alte judeţe ale ţării şi s-au dovedit a fi eficiente.

În discuţiile purtate pe tema investiţiei în domeniul agriculturii, cei doi diplomaţi olandezi au propus oficialităţilor sătmărene să găsească soluţii de atragere a tinerilor către mediul rural şi încurajarea formelor de asociere în agricultură, precum şi să rezolve problema titlurilor de proprietate, lucru necesar pentru dezvoltarea sectorului Agriculturii.

Prefectul Eugeniu Avram a asigurat diplomaţii olandezi că a luat act de sugestiile propuse şi că va întreprinde demersurile necesare în funcţie de atribuţiile care îi revin.

Ambasadorul a spus, dupa întâlnire, că România şi judeţul nostru au un potenţial deosebit pentru investiţii, domeniul care are nevoie în primul rând de acestea fiind agricultura.

Dânsul a spus că avem pământ destul şi de bună calitate, producem o gamă variată de legume şi fructe, dar că nu ştim să le ambalăm şi să le vindem pe piaţa europeană, domeniu în care oamenii de afaceri olandezi ar putea sprijini fermieri sătmăreni.

Ambasadorul olandez a dat ca exemplu producţia de căpşuni care acoperă circa 19% din cea totală a României, dar care este slab valorificată din lipsa know-how-ului.

Alte domenii în care diplomatul olandez a sus că va sfătui oamenii de afaceri din ţara să investească sunt IT-ul şi turismul care, ca şi agricultura, are un potenţial deosebit. :i în domeniul turismului sunt multe de făcut pentru ca atracţiile din judeţ să fie făcute cunoscute ţn ţară şi în Europa.

La finalul declaraţiilor ambasadorului, consulul onorific, Walterus Reijers, a spus că va contribui şi dânsul la atragerea de investitori olandezi în judeţul nostru. Pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă în mediul de afaceri sătmărean, dânsul a spus că va veni mai des în judeţul nostru, dacă se poate, lunar.

 

Prefectul a promis că va încerca să simplifice birocraţia subiectivă

 

Tot la finalul întâlnirii oficiale, l-am întrebat pe prefectul Avram dacă crede că, după ce a prezentat atractivităţile şi oportunităţile de afaceri ale judeţului, i-a convins pe diplomaţii olandezi să îndrepte investitori olandezi către Satu Mare.

Dânsul a spus că, în timpul discuţiilor, cei doi oaspeţi i-au semnalat mai multe aspecte ce tebuie îmbunătăţite pentru a face judeţul mai atractiv pentru investitorii străini, inclusiv pentru cei olandezi.

În primul rând, au arătat cei doi olandezi, este nevoie nu doar de amabilitate, primiri călduroase şi alte manifestări protocolare în stabilirea relaţiilor îu investitorii străini, ci şi de seriozitate  şi, în primul rând, de respectarea celor convenite în timpul discuţiilor bilaterale. Apoi, autorităţile locale şi judeţene trebuie să caute şi să ofere mai multe facilităţi investitorilor.

Nu în ultimul rând, ambasadorul şi consulul onorific – ambii vorbesc destul de bine limba română, dar Excelenţa Sa a preferat să dea declaraţii pentru presă în limba engleză – au semnalat faptul că, pe lângă birocraţia obiectivă ce există în toate ţările din lume, la noi există, şi încă în măsură mare, o birocraţie subiectivă care pune piedici investitorilor străini.

Prefectul ne-a spus că le-a promis ca, împreună cu celelalte autorităţi judeţene şi locale să analizeze obiecţiile ridicate de cei doi oaspeţi şi să decidă măsuri în consecinţă.

“De asemenea, am promis că voi încerca, în măsura în care îmi permit atribuţiile, să simplific birocraţia subiectivă pentru ca oamenii de afaceri străini să poată investi mai simplu şi mai rapid în judeţul nostru”, ne-a spus la finalul întâlnirii, prefectul judeţului.

Oaspeţii olandezi s-au întâlnit şi cu primarul dr. Dorel Coca

Ambasadorul Olandei la Satu Mare
Ambasadorul Olandei la Satu Mare

După ce a expus oaspeţilor facilităţile pe care le oferă municipiul din punct de vedere economic, geografic şi cultural, primarul dr. Dorel Coica a prezentat proiectele municipalităţii aflate în curs de derulare.

Ambasadorul a dorit să ştie dacă Primăria municipiului Satu Mare este interesată de o întâlnire cu conducerea companiei olandeze Philips, în vederea unei colaborări.

Primarul şi-a exprimat acordul pentru această întrevedere. Probalil întâlnirea se va realiza în cursul lunii octombrie cu ocazia vizitei delegaţiei Primăriei municipiului Satu Mare în oraşul înfrăţit Zutphen din Olanda.

Totodată, ambasadorul a fost interesat de proiectele care sunt în desfăşurare pentru integrarea  romilor din Satu Mare dar şi de relaţia dintre conducerea  municipiului Satu Mare şi conducererile celorlalte municipii din zona de Nord Vest a ţării ( Baia Mare, Oradea,  Arad).

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns