Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un lungmetraj despre WikiLeaks deschide Festivalul de Film de la Toronto

Benedict Cumberbatch în rolul lui Julian Assange
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Benedict Cumberbatch în rolul lui Julian Assange
Benedict Cumberbatch în rolul lui Julian Assange

Cel mai important festival de cinema din America de Nord se deschide joi la Toronto cu premiera mondială a filmului ‘The Fifth Estate’, un lungmetraj despre geneza site-ului de dezvăluiri WikiLeaks, relatează AFP.

Regizat de Bill Condon, acest thriller se inspiră dintr-o carte scrisă de Daniel Domscheit-Berg, fost purtător de cuvânt al WikiLeaks şi fost om de încredere al lui Julian Assange, şi urmăreşte parcursul fondatorului site-ului şi motivaţiile care l-au condus în 2010 la dezvăluirea fără precedent a mii de informaţii sensibile.

Această premieră mondială are loc la doar câteva săptămâni după condamnarea la 35 de ani de închisoare a lui Bradley Manning, găsit vinovat de transmiterea a circa 700.000 de documente oficiale americane – note militare şi telegrame diplomatice – către WikiLeaks, care ulterior le-a publicat, declanşând un scandal diplomatic.

“Nu este un lucru obişnuit ca un lungmetraj, în special un lungmetraj de la Hollywood, să abordeze o poveste atât de prezentă în actualitate. Prin urmare, va fi interesant de văzut”, a explicat pentru AFP preşedintele Festivalului de Film de la Toronto (TIFF), Cameron Bailey.

El a mai spus că “acest film oferă unul sau mai multe feluri de a-l înţelege pe Julian Assange, deoarece încearcă să permită publicului să înţeleagă toate elementele puse în joc”.

Potrivit lui Bailey, filmul de deschidere a TIFF – un festival fără competiţie – “nu ne încurajează să-l iubim sau să-l urâm pe Assange”.

Fondatorul WikiLeaks, în prezent refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra, “nu este nici un erou, nici un răufăcător, este o persoană complexă, iar acest film expune această complexitate”.

În total, 366 de filme, dintre care 146 de premiere mondiale, vor fi prezentate la TIFF, care va avea loc între 5 şi 15 septembrie în capitala economică a Canadei.

Chiar dacă nu include o competiţie, Festivalul de la Toronto este extrem de căutat de regizori şi actori, deoarece este perceput ca un bun barometru al opiniei publice nord-americane.

În acest an sunt aşteptate pe covorul roşu vedete precum Meryl Streep, Colin Firth, Julia Roberts, Kate Winslet sau Jennifer Aniston.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns