Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Victor Oprea: Asistăm la diluarea noţiunii de director de şcoală

Victor Oprea
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Victor Oprea
Victor Oprea

Din comentariile privind numirile de inspectori şi directori de şcoli rezultă că există o miză în competiţia acerbă între cadrele didactice pentru aceste posturi. Iată o opinie pe această temă, conform căreia nu ar exista o astfel de miză.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Liber din Învăţământ Satu Mare, Victor Oprea, funcţia de director de unitate de învăţământ nu mai este atractivă. Redăm în cele ce urmează opinia sa (intertitlurile aparţin redacţiei).

 

O funcţie necăutată?

 

”De când Guvernul PDL a minimizat munca personalului de conducere din învăţământul preuniversitar, (nu numai munca cadrelor didactice), prin reducerea salariilor, această funcţie nu mai este căutată. Directorii de unităţi de învăţământ erau plătiţi la nivelul maxim din grila de salarizare, ca profesor cu gr. I peste 40 de ani vechime, chiar daca nu aveau gradele, respectiv această vechime. Peste acest salariu maxim au beneficiat de o indemnizaţie de conducere care putea să se ridice la procente însemnate.

Directorii din judeţul SM au pierdut şi mai mult la salarii, deoarece s-au desfiinţat judeţele pilot. Ori Satu Mare era judeţ pilot, unde indemnizaţiile erau mai mari.

 

30% – indemnizaţia de conducere

 

Actualmente un director de şcoală beneficiază de salariu în funcţie de gradul didactic şi vechimea pe care o are, la care se aplica o indemnizaţie de conducere care nu depăşeşte 30%. În schimb, mai nou, directorul de şcoală, chiar dacă are degrevare parţială de normă didactică, are dreptul să aibă ore în plus. Motiv pentru care mulţi directori, până şi la şcolile mari şi renumite, fac pe profesorii completându-şi venitul din munca la plata cu ora. Acest lucru diluează şi mai mult activitatea de management al şcolii, căci persoana în cauză în loc să fie director este pe jumătate profesor, pierzându-şi timpul preţios al managerului şcolar cu activitate de predare.

 

Directori figuranţi

 

A fi director înseamnă a te arunca în miezul problemelor şi de a-ţi asuma o mare cantitate de muncă şi o mare responsabilitate. În aceste condiţii, directorul trebuie să fie o persoană bine plătită. Altminteri vom avea mai devreme sau mai târziu doar directori figuranţi, care nu fac decât să execute ordinele venite de sus, şi să îşi completeze salariile având unii din ei chiar o jumătate de normă de predare. Asistăm în prezent la diluarea noţiunii de director de şcoală”, încheie liderul sindical.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Imi pare rau maestre, dar n-ai facut nimic cu asemenea declaratii. Cum sa nu fie atractive aceste posturi cand se zbate lumea pentru ele? Chiar in usl se faulteaza intre ei psdistii si udmristii schimba pnlistii.. Un profesor de rand nu asa vede lucrurile… Toti care au trecut la cei de la putere asteapta un post drept recompensa fara a se gandi ca aceste posturi sunt vremenlnice si nu fac altceva decat isi mananca omenia in fata colegilor din scoala si in fata unei lumi intregi. Jalnici si josnici! Rusine! Asemenea oameni nu au ce cauta la catedra, ei mai predica de competent, vai de ei…

Lasă un răspuns