Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Avantajele săpăturii adânci de toamnă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit literaturii de specialitate, săpatul adânc de toamnă are o mulţime de avantaje, deoarece stratul de suprafaţă în acest anotimp este mai sărac în nutrienţi, iar prin săpat este înlocuit cu stratul de jos, care este mai bogat în nutrienţi.

Tot datorită săpatului adânc de toamnă şansele de încolţire ale buruienilor vor scădea, deoarece buruienile vor ajunge la o adâncime de 20-25 cm.

Pământul se va îngroşa, datorită resturilor vegetale de pe suprafaţă care vor fi îngropate.

Tot toamna, când facem această săpătură se recomandă să utilizăm îngrăşămintele pentru pământ.

Pământul săpat toamna va deveni permeabil în timpul iernii şi va deveni mai aerat.

În grădinile mici, unde nu putem pătrunde cu tractorul pentru a ara pământul, vom folosi hârleţ, cu care vom săpa la o adâncime de 20-25 cm.

Nu are rost să mărunţim pământul, deoarece va fi mărunţit de ger.

Trebuie să alegem momentul potrivit pentru activitatea săpatului. Dacă pământul e uscat, săpatul va decurge cu dificultatea, iar dacă pământul e umed, se va lipi mereu de hârleţ. Umiditatea pământului trebuie să fie mediu.

Ne putem uşura munca chiar dacă terenul pe care săpăm se află în pantă. Dacă vom începe de jos în sus, gravitaţia va fi de partea noastră.

În primul rând de săpat se va face un şanţ, iar la sfârşit putem să umplem ultima brazdă cu pământul scos din acest şanţ. După săpare e bine ca pământul să rămână uniform şi să nu rămână goluri prea mari.

Compostul poate să conţină şi resturi menajere, precum coajă de ouă, brânză, coji de cartofi, gunoi de grajd dar niciodată carne sau oase. Carnele şi oasele dereglează procesele de producţie, atrag animelele hoinare şi miroase foarte urât. Acestea se aerisesc prin amestecare săptămânală. Este necesară şi udarea compostului, dacă anotimpul este secetos.

Locul compostului se alege într-o zonă retrasă, pentru a nu fi deranjaţi de mirosuri nici noi, şi nici vecinii noştri. Locul ideal pentru compost ar fi de exemplu un spaţiu îngrădit cu plasă de sârmă susţinut de patru stâlpi de beton, unde circulă aerul.

Ingredientele ideale pentru compost sunt: materiale cu conţinut mare de carbon (coaja de lemn şi de copac, ambalaje de carton, frunze, rumeguş, coji de copac şi altele) şi materialele cu conşinut de azot (bălegar, trifoi, buruieni, resturi de mâncare şi altele.)

Grădinăritul este o activitate satisfăcătoare şi reduce stresul. Merită să încercăm această activitate care poate deveni şi o pasiune pentru noi.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns