Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MS dezbate proiectul privind încadrarea asistenţilor medicali absolvenţi de studii superioare

1200 de posturi au fost deblocate în Sănătate
MS dezbate proiectul privind încadrarea asistenţilor medicali absolvenţi de studii superioare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

MS dezbate proiectul privind încadrarea asistenţilor medicali absolvenţi de studii superioare
MS dezbate proiectul privind încadrarea asistenţilor medicali absolvenţi de studii superioare

Asistenţii medicali absolvenţi de studii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată într-o specializare de profil clinic care au dobândit gradul de principal şi ulterior au absolvit studii superioare de asistent medical generalist sau moaşă, se vor încadra în funcţia corespunzătoare studiilor superioare absolvite cu menţinerea gradului principal şi a gradaţiei avute la data promovării. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătătii, afişat pe site-ul propriu la data de 5 septembrie, la secţiunea legislaţie – transparenţă decizională.

Potrivit proiectului, art. 1961, alin.2 se consideră specializări de profil clinic: asistent medical generalist, asistent medical obstetrică-ginecologie, asistent medical de pediatrie, asistent medical de ocrotire.

Proiectul are în vedere faptul ca reglementările referitoare la asistenţii medicali generalişti generează disfunctionalităţi majore şi confuzii în momentul încadrării acestora.

Totodată, proiectul de ordonanţă de urgenţă ia în considerare deficitul de personal medical, respectiv asistenţi medicali, cu care se confruntă România în prezent, din cauza “neaplicării drepturilor corespunzătoare de încadrare şi salarizare”.

“(…) Prin neadoptarea de urgenţă a măsurilor cuprinse în prezentul act normativ pot fi afectate drepturile asistenţilor medicali cu studii superioare şi aceştia pot sesiza instanţele naţionale şi pot invoca principiul efectului direct al directivelor, în cazul în care au suferit prejudicii ca urmare a nerespectării legislaţiei Uniunii Europene în ceea ce priveşte încadrarea în funcţia corespunzătoare”, motivează iniţiatorii proiectului de ordonantă de urgentă privind modificarea art. 1961 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

  1. Pai nu mai are plicul in mana, caci l-a dat deja la portar, infirmiere si asistente medicale ( mai ales) !! Ca pana la Dumnezeu te mananca sfintii, cum se spune !! Aceste categorii profesionale nu sunt considerate functionari publici ( cum sunt medicii in prezent ) asa ca ele pot lua spagi in continuare la greu ..Ca daca nu dai, nu se uita asistentele la pacienti nici pt un algocalmin !! Sa nu mai vorbim degeaba asadar, ca nici cu asistentele nu mi-e rusine ..Si daca ele gresesc ceva, tot medicul sub obladuirea caruia lucreaza e tras la raspundere !! A ajuns ca o asistenta cu studii ” superioare ” , scoala cu taxe si atat, sa aiba salar mai mare ( cel putin pe statul de plata ) decat un medic specialist ( cardiolog, ORL-ist, sau orice alta specialitate) cu 11( unsprezece ) ani de scoala !! Halal tara, halal respect !!

Lasă un răspuns