Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Angajații din Sănătate se unesc pentru a-și apăra drepturile

7 organizaţii profesionale din Sănătate vor protesta dacă nu li se rezolvă revendicările
7 organizaţii profesionale din Sănătate vor protesta dacă nu li se rezolvă revendicările
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

7 organizaţii profesionale din Sănătate vor protesta dacă nu li se rezolvă revendicările
7 organizaţii profesionale din Sănătate vor protesta dacă nu li se rezolvă revendicările

Săptămâna viitoare, respectiv la data de 18 septembrie cadrele medicale şi sanitare vor ieşi în stradă pentru a-şi face cunoscute cererile. Acestea vizează în principal respectarea drepturilor salariale, apărarea demnităţii profesionale şi alocarea unui procent din PIB pentru Sănătate, echivalent cu cel al altor ţări membre ale Uniunii Europene, care să confere calitate europeană.

Coaliţia profesioniştilor Sănătate a semnat un protocol la nivel naţional, mai jos fiind prezentate  de către noi o parte din cererile generale şi specifice pentru cîteva din organizaţiile membre, stabilite în şedinţa de vineri, 6 septembrie.

De asemenea, în perioada 9-13 septembrie, liderii organizaţiilor membre vor constitui coaliţia la nivel local şi vor înainta revendicările lor prefecţilor.

În judeţul Satu Mare următoarele organizaţii profesionale vor forma coaliţia locală: Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Farmaciştilor, Federaţia Sanitas, Ordinul Biologilor, Societatea Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri şi Camera Federativăa Medicilor.

“Deocamdată nu am fost anunţaţi asupra datei la care reprezentanţii locali se vor întâlni pentru formarea coaliţiei, declară dr. Vasile Blaga, secretar în Consiliul Judeţean al Colegiului Medicilor Satu Mare.

În unanimitate se pledează pentru alocarea a minim 6% din PIB pentru Sănătate, pentru o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat.  Se doreşte o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi. Pe lista revendicărilor se regăseşte şi organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi. Nu în ultimul rând reprezentanţii medicilor şi asistenţilor medicali cer consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din Sănătate de către decidenţi cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Majorarea veniturilor medicilor

Cererile Colegiului Medicilor din România vizează în primul rând excluderea din categoria de bugetari a medicilor, dat fiind practica independentă şi autonomă a acestora. Reprezentanţii CMR precizează în mod expres că medicul nu este funcţionar public şi nici echivalent al acestuia.

Totodată, se solicită cu prioritate majorarea veniturilor medicilor astfel încât în timp venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie şi să constituie baza pentru calcularea veniturilor pentru medicii specialişti şi primari. Se doresc condiţii de muncă decente pentru medici pentru a putea asigura un act medical de calitate şi implicit siguranţă a pacientului, renunţarea la blamarea medicilor şi respect din partea decidenţilor, reducerea birocraţiei, simplificarea documentelor medicale în relaţia medic-pacient şi nu în ultimul rând necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România de încheierea asigurării de malpraxis, se arată într-un document comun al Coaliţiei profesioniştilor din Sănătate.

Printre cererile formulate de Colegiul Medicilor Dentişti se numără cea de reluare a decontării serviciilor de asistenţă medicală stomatologică furnizate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate şi finanţarea corepunzătoare a acestor servicii, cel puţin 2% din fondul destinat serviciilor medicale.

Reprezentanţii CMD solicită acordarea titlului de calificare de “doctor-medic” stomatolog / dentist pentru absolvenţii facultăţilor de medicină dentară, dar şi adaptarea cadrului legislativ existent privind organizarea Colegiului Medicilor Dentişti din România conform cerinţelor corpului profesional. CMD susţine în continuare nevoia refacerii şi sprijinirea reţelei şcolare/studenţeşti de cabinete de medicină dentară.

Ei subliniază nevoia adoptării de reglementări legislative care să permită funcţionarea corespunzătoare a acestor unităţi, inclusiv a cabinetelor de medicină dentară din cadrul instituţiilor publice cu reţea proprie (alocarea de personal şi resurse/investiţii adecvate).

Colegiul Farmaciştilor din România solicită printre altele majorarea veniturilor farmaciştilor care lucrează în spitale la nivelul salariului unui şef de secţie, farmacia fiind o secţie a spitalului. De asemenea CF România  cere majorarea termenului de plată al TVA la farmaciile cu cifră de afaceri sub 500.000 euro, de la 90 de zile la 180 zile, necondiţionarea calităţii de membru CFR de încheiere a poliţei de malpraxis şi nu în ultimul rând  să existe un cadru legal prin care să se interzică publicitatea la farmacii şi a vânzării online de medicamente, se arată în documentul citat

Cererile Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri sunt în număr de patru.  În primul rând se cere găsirea unei soluţii prin care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să NU mai încalce drepturile profesionale ale medicilor şcolari. Totodată, se doreşte ca în Contractul Cadru să fie introdusă prevederea ca medicul şcolar să poată emite biletul de trimitere în regim special pentru clinic – şi paraclinic minimal (exudat faringian, titru ASLO, examen de scaun, hemoleucogramă, examen de urină)  tuturor elevilor şi studenţilor, pentru că numai astfel pot fi respectate drepturile copiilor şi tinerilor la asistenţă medicală nediscriminatorie, iar medicii şcolari îşi pot îndeplini normal atribuţiile de serviciu prevăzute de lege.

Tot printre priorităţi se numără şi  asigurarea rapidă a cadrului legislativ pentru punerea în practică a ordinului privind normarea personalului medico-sanitar din unităţile de învăţământ, pentru rezolvarea, cel puţin parţială, a deficitului de personal din reţeaua de medicină şcolară, având în vedere că posturile din reţeaua medicală  din unităţile de învăţământ sunt posturi unice, iar ordonatorul principal de credite este Ministerul Sănătăţii.

Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România cere în primul rând dublarea salariilor medicilor rezidenţi, plata gărzilor efectuate de medicii rezidenţi incluşi în linia de gardă a secţiei respective, revizuirea curriculei de pregătire în rezidenţiat, stabilirea unei metodologii de recunoaştere şi echivalare a pregătirii efectuate într-un alt stat al UE, pentru rezidenţii care se întorc în România. Un ultim punct în lista de cereri este acela de a da posibilitatea efectuării pregătirii în spitale acreditate de Ministerul Sănătăţii UMF-uri aflate în afara centrelor universitare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with