Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Muzeul de Artă a celebrat amintirea Mariei Tănase la centenarul nașterii ei

Discurile și biografiile Mariei sub ochii vizitatorilor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Discurile și biografiile Mariei sub ochii vizitatorilor
Discurile și biografiile Mariei sub ochii vizitatorilor

    Pe tot parcursul zilei de sâmbătă și în dimineața de duminică, din gangul de la intrarea Muzeului de Artă din Satu Mare s-au auzit cântecele Mariei Tănase, iar mai mulți sătmăreni de variate vârste s-au oprit să le asculte și să vadă imagini, discuri și mărturii ale neuitatei treceri prin lume a unei adevărate dive.
Termenul “divă” ar putea suna bizar azi când e vorba de o interpretă a muzicii populare, dar se potrivește de minune Mariei, cea care a impus, practic, folclorul ca gen muzical la nivelul întregii țări. Născută în 1913 într-o umilă mahala din București, a strâns la funeraliile ei, 50 de ani mai târziu, peste un milion de oameni, imaginile filmate atunci găsindu-și un corespondent abia 26 de ani mai târziu, în preajma Crăciunului.

Adorată de fani, de cei din preajma ei și de critici, uneori invidiată, mereu generoasă și risipitoare cu sine și bunurile ei, Maria Tănase e un personaj cum rar apare. Expoziția pusă la cale de Felicia Grigorescu și Valer Sasu a pus în valoare mărturii ale celor ce au cunoscut-o și iubit-o pe Maria, ca și fotografii de epocă prezentând-o în mai multe ipostaze, atât ca vedetă a scenei cât și ca femeie de lume, elegantă și cuceritoare.

Maria Tănase a avut între cele peste 400 de cântece din repertoriu mai multe piese din Oaș și Maramureș. Din câte se știe, nu a cântat la Satu Mare, dar felul în care a știut să redea muzica acestor locuri rămâne exemplar. Cei mai în vârstă și-au reamintit-o, cei mai tineri au avut ocazia să o descopere. Poate, în viitor, viața ei va deveni subiect de film.

Muzeul de Artă se ;pregătește acum de un eveniment important al calendarului său: Bienala “Alb-Negru”. Vom reveni cu detalii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns