Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu cere Guvernului să retragă proiectul Roşia Montană din Parlament

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Traian Basescu: Ponta trebuie să scape de laşitate
Traian Basescu: Ponta trebuie să scape de laşitate

Preşedintele Traian Băsescu a ieșit luni seara la microfonul de la Cotroceni pentru a face precizări în legătură cu proiectul Roșia Montană. Șeful statului a cerut Guvernului să retragă proiectul Roşia Montană din Parlament, apreciind că actul normativ conţine prevederi neconstituţionale.

Şeful statului a susţinut că există riscul amplificării tensiunilor în societate şi a prelungirii lor, dar şi al unei legi care să fei declarate neconstituţională în final. “Cred că soluţia corectă pentru premier e să retragă urgent proiectul de lege pentru că riscul este tensionarea la maxim a societăţii, iar după o lună jumătate-două am afla că legea e neconstituţională”, a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că premierul Victor Ponta trebuie să-şi asume responsabilitatea într-un astfel de moment.

“Ponta trebuie să scape de laşitate ca să fie prim-ministru, trebuie să renunţe la şmecherii”, a comentat Băsescu.

Preşedintele a precizat că nu şi-a schimbat punctul de vedere faţă de exploatarea de la Roşia Montană, însă nu vrea să fie considerat partizanul niciuneia dintre tabere.

Nu se poate atribui prin lege un contract

Băsescu a trecut în revistă mai multe prevederi ale legii transmise de Guvern în Parlament, pe care le-a calificat drept neconstituţionale, similare în mare parte cu observaţiile făcute de Ministerul Justiţiei.

“Am afirmat de la bun început că nu se poate atribui prin lege un contract. Şi acest lucru este confirmat de jurisprudenţa CCR prin deciziile sale nr. 600 din 2005, nr. 970 din 2007. Şi, nu în ultimul rând, decizia legată de respingerea Memorandumului de înţelegere cu privire la Rompetrol Group, pe care CCR de asemenea nu a validat-o în anul 2013″, a afirmat Băsescu, în declaraţia la Palatul Cotroceni. 

El a menţionat o precizare din deciziile respective ale CCR care face referire la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat. 

”Este un set de precizări (în deciziile CCR – n.r.), dar mă refer la una singură: ‘Dacă puterea legislativă adoptă o lege la un caz particular, atunci Parlamentul, arogându-şi competenţe de legiferare, în condiţiile, domeniul şi în finalitatea urmărite, a încălcat principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, consacrat de articolul 1, alin. 4 din Constituţie”, a explicat şeful statului, citat de Agerpres. 

Preşedintele Băsescu a subliniat că articolul 1, alin. 4 din Constituţie nu permite ca Parlamentul să ia decizii personalizate pentru o anumită companie prin legi, acesta fiind un atribut exclusiv al Executivului şi al structurilor executive.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns