Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O cruce aurită de 8 metri a fost înălţată pe biserica neterminată Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Biserica este în construcţie din 1992 şi încă nu este gata

sfintire cruceZiua de 19 septembrie a fost una deosebită pentru credincioşii bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena de la Cap Pod Golescu. După aprope 20 de ani de la începutul construirii acesteia a venit timpul ca pe cupola ei să fie aşezată o Sfântă Cruce. Acest lucru s-a întâmplat joi în prezenţa preoţilor parohi, a consilierilor parohiali, a autorităţilor locale şi desigur a credincioşilor.

Totul a început la ora 7.30 prin săvârşirea Sfintei Liturghii. Apoi a urmat slujba de sfinţire a crucii săvârşită de părintele protopop al Sătmarului, Ioan Socolan, precum şi de preoţii parohi Tiberiu Vălean şi Gabriel Gorgan. Au mai fost prezenţi, printre alţii, Mircea Govor – vicepreşedintele Consiliului Judeţean, deputatul Octavian Petric, Mircea Aredelean – directorul executiv al Administratiei Judetene a Finanţelor Publice, Mircea Leţiu – membru în Adunarea Eparhială a Maramureşului şi Sătmarului şi în Adunarea Naţională Bisericească.

În jur de 100 de sătmăreni au asistat la această zi istorică din viaţa parohiei. Fiecare dintre ei au venit să vadă şi să sărute minunata cruce înainte ca ea să fie aşezată pe cupola bisericii.

“Suntem într-o zi însemnată din viaţa bisericii noastre pentru că după câţiva ani buni de activitate am reuşit să înălţăm semnul Sfintei Cruci pe cupola bisercii. Semnul Sfintei Cruci este semnul de viaţă dătător, semnul de biruinţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Se pune pe orice cupolă a bisericii ca şi un semn al biruinţei. Pentru noi înseamnă mai mult pentru că după 20 de ani de aşteptare am reuşit să trăim această zi binecuvântată, am fost martori la o realizare care le aparţine credincioşilor din parohie. Sperăm ca Dumnezeu să ne ajute şi de acum înainte să săvârşim şi alte lucrări”, ne-a declarat părintele Ioan Socolan.

Tot de la el am aflat şi câteva date despre crucea amplasată pe biserica de la Cap Pod Golescu. Este o cruce din inox, aurită, are o înălţime de 8 metri jumătate, cântăreşte 1.500 de kg, a fost exectutată la un atelier din Arad şi a costat 36.000 de euro, bani din fonduri proprii.

Chiar dacă totul a început dis de dimineaţă, crucea a ajuns pe cupola bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena la ora 18.10, după a doua încercare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

27 de comentarii

  1. Inca o data m-ati convins de cele trei fenomene INDOBITOCITE in in om cu care oricat te-ai lupta ,nu ai nicio sansa s-a castigi…PROSTIA,RELIGIA si ETNIA.Da este nevoie si din acestea cate putin…dar cand depasesc NORMALUL ,parca ceva nu-i tocmai rotund la acesti INDIVIZI.In rest nu e important ce cred eu despre D-zeu,ci ce crede D-zeu despre mine.

  2. Dane, ce gradinite si scoli mai vrei sa se construiasca? Nu vezi cate se inchid? Nu realizezi cate avorturi se fac in ziua de azi? incat astazi sunt privite ca ceva normal sutele de milioane de avorturi care se fac pe intreg pamantul omorandu-se de zeci si sute de ori mai multi copii decat in trecut prin medicamentele numite anticonceptionale si prin sterilet. Ce e rau in a construi Biserici?

  3. Maaa… tavarisi pioner ,vreau sa-ti vorovesc(sa-ti spun) ca megal0mania atrage dupa sine,prabusirea.Credinta omului(indiferent de confesiune),are o legatura strasnica cu mediul .
    Repet inca odata,bisericile ortodoxe traditionale erau amplasate la marginea localitatilor,langa cimitire.Simplitatea lor(biserici de lemn) faceau si fac si in prezent (in Maramures,Moldova) atractia credinciosilor.

  4. PT GIGI TU ORI ESTI P… ORI ESTI P…,BISERICA E LA MARGINEA PAROHIEI,CART MICRO15 SI 16,NU SE PUTEA FACE DIN LEMN DACA TOTUL IN JUR E DIN CARAMIDA,APOI ESTE O BISERICA PENTRU UNA DIN CELE MAI MARI PAROHII DIN ORAS .CRUCEA A FOST FIXATA DE CEI CARE SE PRICEP ADICA FIRMA CARE CONSTRUIESTE BISERICA CA DOAR NU FATU SAU CANTORUL O FIXEAZA,SI CATEGRALA ORTODOXA DIN CENTRU A TRECUT DE UN RAZBOI MONDIAL SI BOMBARDAMENTE SI NU I-A CAZUT CRUCEA DIN VARF,ASA CA LASA COMENTARIILE AIUREA DEOPARTE

  5. PT DAN, VEZI CATE SCOLI SI GRADINITE SAU CONSTRUIT NOI SI SUNT INCHISE FIE NU AU COPII FIE LE-AU CONSTRUIT IN CAMPANIE ELECTORALA TOT PE BANII NOSTRI DEGEABA.VEZI CATE SPITALE AU APARATURA NOUA SI SUNT INCHISE TOT DEGEABA ASA CA LASA FATARNICIA .

  6. Iar pentru cei care cred ca nu se face risipa de bani va recomand cuvintele Scripturii:
    Se cuvine să ne amintim că la Judecata de apoi, Dreptul Judecător va spune celor de-a dreapta Sa: Veniţi, binecuvîntaţii Părintelui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii, căci flămînd am fost şi Mi-aţi dat să mănînc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat, bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine… Adevărat zic vouă, întrucît aţi făcut unuia dintr-aceştia ai mei prea mici, Mie Mi-aţi făcut (Matei 25, 34-40).

  7. Sunt preot si am construit o biserica din temelii intr-un sat nu departe de Satu Mare. Biserica este una modesta cu 150 de locuri in banci dar, au intrat fara probleme si 300 de oameni. Costul total al lucrarilor cu finisaje nu a depasit 100.000 de Euro dar banii nu au fost storsi nici de la enoriasi si nici din bugetul statului ci am vandut pamantul bisericii mostenit de la stramosii nostri. Poate ar fi mai bine cateodata sa cercetam inainte sa acuzam! Iar pentru cei care acuza ca se face risipa de bani cu cele sfinte va recomand cuvintele Scripturii:
    (Matei 26, 6-16)
    Şi fiind Iisus în Betania, în casa lui Simon Leprosul, a venit la El o femeie având un alabastru cu mir de mare preţ şi l-a turnat pe capul lui Iisus, pe când El şedea la masă. Şi văzând ucenicii, au murmurat: „Pentru ce risipa aceasta? că mirul acesta se putea vinde scump, iar banii să se dea săracilor“. Dar Iisus, ştiindu-le gândul, le-a zis: „De ce-i faceţi supărare femeii? că bun lucru a făcut ea pentru Mine; că pe săraci îi aveţi pururea cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi pururea…

  8. Crucea se vede si din Petea din vama ! In sfârșit când venim acasa din străinătate știm ca aici am fost suntem si vom fi mereu aproape de Dumnezeu ; restul e doar vorba goală . Ramaneti aproape de biserica si de preoți afara e jale : droguri adulter homosexualitate ce a făcut acolo biserica ? rugati-va sa nu vina si peste tara noastră o astfel de urgie.

  9. Eu sper sa fie ultima biserica construita in Satu Mare…si ca sa fiu mai clar,a-si vrea sa fie construite ,gradinite,scoli,dispensare de cartier ca sa-ti pot face o injectie si la 12 noaptea,etc ,etc.Iar din punctul meu de vedere,mersul la biserica, ESTE DIRECT PROPORTIONAL cu pacatele…!

  10. Ești rautacios si mincinos . In fiecare localitate biserica e in centrul comunității , apoi tu chiar crezi ca cineva e naiv sa construiască o clădire atât de reprezentativa fără avize si autorizatii? Du-te si scormoneste in alta parte ! E o biserica deosebita care deja se impune ca o catedrala a orașului !

  11. Megalomania este o caracteristica a romanilor.Crucea D-lui Iisus Hristos a fost din lemn.Biserica impresioneaza in marime,dar arhitectural si incadrarea in zona ,are lipsuri serioase.Sa nu uitam ca bisericile ortodoxe erau construite la marginea localitatilor,langa cimitire.Vezi bisericile de lemn din Maramures ca Surdesti,Ieud,Botiza etc. Simplitatea lor si incadrarea in natura, atrag turistii si credinciosii.Amplasarea bisericii langa un drum public intens circulat,face ca acea biserica sa-si piarda din valoarea sa estetica.Sa nu uitam alt aspect.Crucea de 8m prezinta un pericol permanent asupra cladirii si implicit asupra persoanelor.Actiunea vantului asupra acestei constructii,cu timpul ,va genera serioase probleme.Nu stiu daca biserica are personal autorizat in constructii care sa monitorizeze constructia.
    De fapt intrebarea este,are Aviz de la Inspectoratul in Constructii Satu Mare.Sa nu uitam ca la amplasarea clopotului de la biserica de pe str.Baritiu un om a murit datorita unei constructii gresite a suportului.Dar megalomania…este un viciu care te indreapta incet spre pacat.

  12. De ce nu organizati prin intermediul ziarului o strangere de fonduri pentru a putea finaliza terminarea acestei biserici? Ar fi o idee minunata! Ati fi surprinsi sa vedeti cati cititori ar contribui la aceasta actiune! Si la urma urmei ar fi o fapta buna!

  13. Am trecut pe la ora 21 prin fata bisericii tocmai când pleca macaraua care a ridicat crucea. Un credincios stătea in genunchi in stația de autobuz plângea si se ruga cu privirea la cruce ! Am fost atât de impresionat încât am izbucnit si eu in lacrimi ! O biserica presupune si jertfa domnilor , nu doar ura si jigniri! Toată stima in fata celor care au făcut aceasta cruce – opera de arta ; cea mai frumoasa din orașul nostru!

Lasă un răspuns