Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sfântul Mare Mucenic Eustatie

Sfântul Mare Mucenic Eustatie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfântul Mare Mucenic Eustatie
Sfântul Mare Mucenic Eustatie

Sfântul Mare Mucenic Eustatie Placida a fost unul dintre cei mai buni generali ai împăratului Traian (98-117). Îşi dovedise abilităţile în luptă din timpul lui Tit, în anul 70, când a înconjurat şi dărâmat Ierusalimul. În timp ce se afla la vânătoare a văzut între coarnele unui cerb pe care îl urmărea chipul crucii şi al Mântuitorului Iisus Hristos Răstignit. Apoi, Dumnezeu a grăit către el, precum spre Saul în drum spre Damasc, iar peste câteva zile generalul Placida primea Sfântul Botez împreună cu Teopista, soţia lui, şi cei doi fii ai lor, Agapie şi Teopist. După primirea botezului, Eustatie, dorind să mulţumească lui Dumnezeu, s-a întors în locul din pădure unde a avut loc teofania. Aici, Dumnezeu l-a îndemnat să îşi arate credinţa sa şi să nu se teamă de încercările ce vor urma să vină asupra sa, căci El îl va păzi.

Nu după mult timp, necazurile au început să apară, căci toţi slujitorii şi toate animalele lui Eustatie au început să se îmbolnăvească şi să moară. Luându-şi familia, a plecat din oraş şi s-a urcat într-o corabie pentru a merge în Egipt. Pe drum îşi pierde soţia şi pe cei doi copii ai săi, Dumnezeu încercând credinţa şi răbdarea sa prin grele încercări. Frumoasa sa soţie i-a fost luată cu forţa de către un corăbier, care o dorea ca slujnică a sa, iar copiii i-au fost furaţi de către animalele sălbatice în timp ce încerca să îi treacă un râu. Rămas singur, Sfântul Mare Mucenic Eustatie a ajuns în satul Vadisie, unde la început a lucrat pentru o bucată de pâine, iar după ce a câştigat încrederea sătenilor, a fost pus paznic al pământurilor satului.

Dumnezeu l-a răsplătit salvându-i familia

Dorind să aline suferinţa Sfântului Eustatie, Dumnezeu călăuzeşte pe cei doi trimişi ai împăratului Traian chiar în satul Vasidie şi, găsindu-l, îl înştiinţează de dorinţa împăratului de a-l repune în funcţia de general. Ajuns general, Sfântul Eustatie avea printre ofiţerii săi doi tineri pe care îi îndrăgea în mod deosebit, aceştia fiind, fără ca el să ştie, chiar fiii săi. Fuseseră salvaţi din ghearele animalelor sălbatice de păstorii care se aflau în zonă. Dumnezeu o descoperă pe mama lor în timpul unui război, în locul unde ei îşi amplasaseră cortul. Ea nu fusese reţinută de corăbier, căci acesta murise la scurt timp. După moartea împăratului Traian, a venit la domnie Adrian (117-138), acest împărat obligând pe Sfântul Mucenic Eustatie să jertfească idolilor. Refuzând acest lucru, Sfântul Eustatie a mărturisit credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, fapt pentru care a fost supus supliciilor şi a suferit moarte martirică împreună cu soţia şi fiii săi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns