Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Scrisoare deschisă cu privire la prelungirea contractului Florisal

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sergiu Babasan, candidat la Primaria Satu Mare
Sergiu Babasan

 

Stimaţi consilieri locali,

Am primit cu îngrijorare iniţiativa primarului Municipiului Satu Mare de prelungire a contractului privind serviciul de salubrizare al Municipiului Satu Mare încheiat cu societatea comercială Florisal SA.

Convenţia împovărătoare încheiată între municipalitate şi operatorul Florisal expiră în 31.12.2013, dată până la care Primăria Satu Mare are obligaţia să organizeze o licitaţie publică, transparentă, pentru serviciul de salubrizare al municipiului. Obiectivul consiliului local şi al primarului nu poate fi altul decât selectarea unui operator care să ofere eficienţă, seriozitate şi costul cel mai redus pentru oraşul nostru. Prelungirea contractului, susţinându-se că operatorul ar avea de recuperat investiţii, nu este legală. În acest sens:

– operatorul Florisal SA datorează Primăriei Satu Mare peste 1.8 milioane de euro reprezentând redevenţa prevăzută de articolul 5 din contractul privind concesionarea serviciul de salubrizare al Municipiului Satu Mare, sumă neîncasată până în prezent la buget şi care acoperă eventualele investiţii;

– iniţiativa primarului nu prezintă cuantumul investiţiilor care ar trebui amortizate de către operatorul Florisal SA. Simpla evocare a unor investiţii neprecizate şi necunoscute nu reprezintă un temei legal pentru prelungirea contractului, ci unul de nelegalitate al potenţialei hotărârii a consiliului;

– prin rapoarte succesive ale Curţii de Conturi a României s-a reţinut că au fost efectuate plăţi necuvenite către Florisal SA de peste 1.5 milioane de euro, tarifele practicate fiind majorate în mod nelegal;

– nu s-a realizat o dezbatere publică cu privire la prelungirea contractului, tema fiind una de deosebit interes pentru sătmăreni, fiind încălcate prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională şi prevederile art. 3 lit. h din cadrul Legii 101/2006.

Stimaţi consilieri locali, reprezintă obligaţia dumneavoastră şi a primarului să administraţi cu bună-credinţă bugetul oraşului, să vă asiguraţi că taxele sătmărenilor sunt puse în slujba comunităţii. Oraşul nostru are nevoie de drumuri reabilitate, de şcoli renovate, de grădiniţe şi locuri de joacă pentru copii noştri. Oraşul nostru are nevoie de investiţii, de infrastructură şi locuri de muncă. Nu ne permitem să irosim banul public, cu atât mai mult cu cât prelungirea nelegală a contractului riscă să genereze litigii în instanţă şi plângeri adresate organelor de cercetare penală.

Nemulţumirea profundă a cetăţenilor faţă de eventuala prelungire a acestui contract nu poate fi ignorată, lipsa unei dezbateri reale pe acest subiect generează pierderea încrederii societăţii sătmărene în consiliul local şi decredibilizează acest for important pentru comunitate.

În acest context dificil, exprimând opinia miilor de sătmăreni care mi-au acordat votul în anul 2012, vă solicit public:

1. Să organizaţi o dezbatere publică reală cu privire la gestionarea serviciului de salubrizare

2. Să solicitaţi încasarea imediată a redevenţei cuvenite bugetului Municipiului Satu Mare

3. Să organizaţi o licitaţie publică cinstită şi transparentă pentru selectarea operatorului serviciului de salubrizare din Municipiul Satu Mare

Cu gratitudine şi prietenie,

Sergiu Lucian Băbăşan

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

  1. Bravo, D-le Babasan, aveti perfecta dreptate. De altfel, daca-mi aduc bine aminte, si la licitatia de atribuire a serviciilor de salubrizare desfasurata in legislatura trecuta, Florisal a castigat tot prin priomisiunea ca va face mari investitii in dotare, ceea ce nu s-a prea intamplat. Dar, se pare ca, dupa Gyuszika, Florisal i0a cucerit inima si D-lui primar Coica. Oare cu ceeeee?!

  2. oricare ar fi societatea de salubritate in viitor trebuie facut cateva precizari,,,masinile de mare tonaj, rup,deniveleaza,apar gropi in aleele astfaltate de apaserv dupa efectuarea noilor canalizari,cand intra sa ridice gunoiul cu masini de mare tonaj,din aceasta cauza creaza probleme la autoturisme care agata efectiv in denivelari ridicate si lasa in urma lor gropi care tot cresc,,, si sunt rugati sa intre zilnic si intre blocuri sa curete si acolo pentru ca se face curatenie numai in fata spre strazi principale iar in interior cresc tufisuri alte persoane locatare mai planteaza tot felul de copaci aproape de blocuri sa aiba umbra,si care obtureaza vederea exterioara dupa ce cresc ,apoi se pun stapani peste acestea, care pun garduri imprejmuite,cred ca toate acestea ar trebui desfintate.

Lasă un răspuns