Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Consiliul de Onoare al Ordinului ‘Steaua României’ discută joi retragerea distincţiei acordate lui Laszlo Tokes

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional “Steaua României” se va întruni joi, de la ora 16,00, la Academia Română, pentru a discuta cererea unor membri ai Ordinului de a-i retrage această distincţie europarlamentarului Laszlo Tokes.


Ecaterina Andronescu, membră a acestui for, a declarat recent că nu este obligatoriu să se şi ia o decizie joi, pentru că Hotărârea de guvern dă Consiliului de Onoare un termen de 60 de zile să decidă. 

*** Social-democrata Gabriela Firea a declarat, săptămâna trecută, că preşedintele Cancelariei Ordinelor, Gheorghe Angelescu, şi-a luat angajamentul să-l anunţe pe Laszlo Tokes că este invitat la şedinţa unde se va analiza retragerea decoraţiei pentru afirmaţiile defăimătoare făcute de acesta la adresa României. 
”Dacă nu se va prezenta în ziua respectivă, la ora respectivă, la următoarea şedinţă, care se preconizează că va fi în luna octombrie, membrii Consiliului vor lua o hotărâre în lipsa europarlamentarului”, a adăugat Firea. 

*** Vicepreşedintele grupului S&D din Parlamentul European, Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, şi-a exprimat surprinderea faţă de faptul că europarlamentarul Laszlo Tokes refuză să se prezinte la şedinţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional ‘Steaua României’ de joi. 
”Sunt profund decepţionată de această poziţie, pentru că a-ţi trimite avocatul la şedinţă este un gest deplasat, în condiţiile în care acest Consiliu de Onoare nu este un tribunal. Toţi cei care fac parte din Consiliu sunt egalii d-lui Tokes şi era o discuţie între egali. Ca de obicei, când un lider al minorităţii maghiare jigneşte grav sentimentele şi valorile majorităţii române, are o scuză la îndemână: a fost tradus greşit. Să zicem că ar fi fost cazul şi cu declaraţia d-lui Tokes referitoare la nevoia instituirii unui protectorat străin în Transilvania. Dl Laszlo Tokes şi-a adus aminte de această scuză convenabilă, rostită prin intermediul avocatului său, abia acum vreo două zile”, a afirmat Corina Creţu. 
Potrivit Corinei Creţu, dacă Laszlo Tokes ar fi fost de bună-credinţă scuzele veneau chiar în ziua în care a fost ‘greşit tradus’, nu la aproape două luni de la momentul în care au fost rostite cuvintele incriminate. 
”Dar, onest vorbind, şi luările de cuvânt din Parlamentul European şi declaraţiile cu caracter separatist sunt tot ‘greşeli de traducere’ şi nu acţiuni şi declaraţii anti-româneşti? Oricum, avocatul d-lui Tokes reuşeşte performanţa de a face şi mai gravă declaraţia sa, vorbind despre Ungaria ca despre o ‘putere protectoare'”, a adăugat Corina Creţu. 

*** Avocatul Kincses Elod, desemnat să îl reprezinte pe Laszlo Tokes în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului “Steaua României”, a declarat, pe 24 septembrie, că europarlamentarul nu se va prezenta în faţa acestui for convocat joi, la Academia Română, întrucât el va fi în afara ţării, la lucrările Parlamentului European. 
Kincses Elod a spus că el, în calitate de apărător ales de Laszlo Tokes, se va deplasa la lucrările comisiei respective, deşi contestă componenţa acesteia, întrucât din Consiliul de Onoare fac parte şi persoane care s-au raliat demersului de retragere a Ordinului ”Steaua României”. 
”Joi mă deplasez la şedinţa de la ora 16,00, nu la Palatul Cotroceni, unde se ţine în mod obişnuit, ci la sediul Academiei Române. Am primit aceeaşi invitaţie cu cea adresată domnului Tokes Laszlo, în calitate de avocat. Tokes Laszlo va fi la PE, nu va face deplasarea, că prea târziu s-a emis citaţia. Mi s-au comunicat sesizările…Şi Gabriela Firea, şi Ecaterina Andronescu au făcut sesizări, drept pentru care nu pot face parte din Consiliul de Onoare. Nu poţi să şi centrezi, să şi dai cu capul. Am propus prin întâmpinare să se abţină, dacă nu, vor fi recuzate”, a afirmat avocatul. 
Kincses Elod a afirmat că dacă îi va fi respinsă cererea de recuzare va prezenta întâmpinarea formulată în acest caz – în care susţine că Adunarea Generală pentru alegerea Consiliului de Onoare de săptămâna trecută a fost nestatutară, atât prin numărul celor prezenţi, cât şi din motive de incompatibilitate – şi că va vedea care sunt căile de atac “pentru această nelegalitate”. 
”Susţin întâmpinarea, la care am anexat un articol despre Tirolul de Sud şi programul-cadru al UDMR referitor la autonomia teritorială de la ultimul congres, că altfel UDMR vorbeşte de autonomie teritorială de 20 de ani”, a precizat acesta. 
Apărătorul eurodeputatului Laszlo Tokes susţinea că acesta ar fi o victimă a traducerii greşite a unor noţiuni, efectuate în cadrul dezbaterilor de la Universitatea de Vară de la Tuşnad, ocazie cu care i s-a imputat faptul că a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, să creeze un sistem de cooperare naţională astfel încât să ofere protectorat Transilvaniei. 
Kincses Elod a spus că Laszlo Tokes nu ar fi făcut referire la “protectorat, adică o noţiune colonialistă”, ci la un “statut de putere protectoare”, după modelul în care Italia şi Austria sunt puteri garante asupra regiunii Tirolul de Sud. 
    Adunarea Generală a Cavalerilor Ordinului Naţional “Steaua României” a ales Consiliul de Onoare al acestui organism. 
Mandatul Consiliului este de cinci ani, iar din acesta fac parte deţinători ai Ordinului Naţional ‘Steaua României’, cu grade diferite: acad. Ionel Haiduc – în grad de Mare Cruce (preşedinte), g-ral Constantin Degeratu – în grad de Mare Cruce, Şerban Brădişteanu – în grad de Mare Ofiţer, Costin Georgescu – în grad de Mare Ofiţer, Mircea Geoană – în grad de Comandor, Gabriela Firea – în grad de ofiţer şi Ecaterina Andronescu – în grad de cavaler.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns