Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pensionarii sătmăreni au asistat la prezentarea vomului de proză “Creatorul de îngeri”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Imagine de la prezentarea cartii - Creatorul de ingeri
Imagine de la prezentarea cartii – Creatorul de ingeri

 

    Marţi, 8 octombrie, Asociaţia Judeţeană a Pensionarilor şi-a desfăşurat deja tradiţionale întâlnire cu scriitori sătmăreni. Invitat a fost prozatorul şi artistul fotograf Alexandru Adrian Ardelean, care şi-a prezentat volumul de proză “Creatorul de îngeri”.

Întâlnirea moderată  de poetul Ion Bala, membru al acestei asociaţii, a avut practic două părţi. În prima parte a fost prezentată personalitate poetului, eseistului, jurnalistului şi prozatorului Miron Radu Paraschivescu, de către Ion Bala, Voicu D. Rusu şi George Vulturescu.

A urmat un moment artistic – recitări şi cântece prezentat de un grup de elevi din clasa a II-a A de la Şcoala “Gellert Sandor” din Micula, acompaniaţi la chitară de profesorii Georgeta Govor şi Alexandru Ivanovici.

În alocuţiunile celor menţionaţi mai sus s-au prezentat aspecte privind viaţa şi opera celui care a fost un redutabil. Miron Radu Paraschivescu s-a născut la 2 octombrie 1911 la Zimnicea, într-o familie de intelectuali. A studiat artele plastice, întâi la Cluj şi apoi la Bucureşti. La Bucureşti a urmat şi cursurile Facultãţii de Litere.

Primele versuri le scrie în 1926 şi le publică în revista Povestea, editată la Vălenii de Munte. În 1933 aderă la PCR, iar din 1936 face parte din redacţia revistei de orientare comunistă Era nouă. Colaborează, cu versuri şi articole, la aproape toate publicaţiile de stânga din perioada interbelică: Facla, Cuvântul liber, Meridian, Societatea de mâine, Korunk, Azi, Lumea româneascã, Reporter.

În timpul războiului, ca redactor al paginii literare a ziarului Ecoul, se înconjoară de colaboratori din rândurile tinerilor scriitori (spre sfârşitul vieţii se va mândri cu faptul că i-a remarcat, înaintea altora, pe Marin Preda şi Geo Dumitrescu). În 1945 lucrează ca reporter la România liberă, iar ulterior este redactor-şef, succesiv, la Revista literară şi la Almanahul literar din Cluj, publicaţii în jurul cărora adună, de asemenea, tineri.

Moare la 17 februarie 1971 la Bucureşti. Poet al clasei muncitoare în tinereţe, Miron Radu Paraschivescu visa să fie un reformator al poeziei. Pe parcursul activităţii sale creatoare nu s-a încorsetat într-un anume stil. Permanent a făcut experimente. Cel mai cunoscut volum de versuri al său este “Cântice ţigăneşti”, apărut la Bucureşti, Editura Prometeu, în anul 1941.

În partea a doua a întâlniri a fost prezentat volumul de proză “Creatorulde îngeri”, apărut recent sub semnătura lui Alexandru Adrian Ardelean. Autorul a subliniat faptul că tomul este rodul muncii a aproximativ 10 ani, iar în cuprinsul cărţii sunt consemnate evenimente şi aspecte de pe parcursul a 20 de ani.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns