Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Profesorii Gheorghe şi Rozalia Cosma şi-au lansat cartea “Străbătând mileniile” la Catedrala greco-catolică “Sfinţii Arhangheli”

Soții Cosma și invitații lor la lansare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
lansare cosma
Soții Cosma și invitații lor la lansare

Venerabilii profesori Gheorghe şi Rozalia Cosma au ales să organizeze lansarea celei mai noi cărţi pe care au scris-o, “Străbătând mileniile”, la finele liturghiei duminicale de la Catedrala protopopială greoc-catolică “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.

Alegerea nu este întâmplătoare, căci volumul este tipărit la Baia Mare de Editura Surorilor Lauretane, iar conţinutul său este o pledoarie pentru recursul la istorie, mai ales la istoria Bisericii Gerco-Catolice. Există şi o deschidere ecumenică, evocată foarte clar de cele trei fotografii alese pentru copertă – Basilica Sf. Petru de la Vatican, Hagia Sofia din Constantinopol şi Biserica Sfăntului Mormânt de la Ierusalim – dar tonul general şi concluziile voluminoasei şi bine documentatei lucrări (de aproape 500 de pagini) sunt fără îndoială favorabile perspectivei catolice.

Mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a fost transmis de Robert Laszlo. Recenzia propriu-zisă a făcut-o dr. George Vulturescu, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Satu Mare, accentuând dimensiunea culturală şi naţională a demersului autorilor, iar omul de litere Voicu D. Rusu a adăugat şi dânsul câteva consideraţii. Un discurs scurt şi puternic despre trecutul şi viitorul Bisericii greco-catolice a susţinut – fără ajutorul notiţelor – Felician Pop, directorul Centrului Culturii Tradiţionale. A urmat cuvântul autorilor< prof. Gheorghe Cosma a evocat personalităţile care i-au influenţat creşterea în viaţa creştină şi cea intelectuală, într-o mulţumire peste timp, iar prof. Rozalia Cosma a punctat temele principale ale cărţii, într-un discurs presărat cu citate. Un frumos moment muzical a oferit pianista Lavinia Ardelean-Dragoş.

Moderator ad-hoc a fost părintele Alexandru Dragoş, iar predica de la liturghie, pe tema pildei semănătorului, a rostit-o, elocvent, părintele Cristian Terheş, preşedintele Asociaţiei Românilor Greco-Catolici din SUA. Rămâne să vedem roadele seminţei depuse în solul cultural de nou-lansatul volum.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Satmarean, te autovictimizezi. Biserica gr-catolica a primit mult din ceea ce a avut in timp ce credinciosilor ortodocsi le-au fost luate bisericile in care s-au rugat atitia ani. Credinciosii nu sint de vina, doar suporta consecintele regimurilor politice. Autoritatile satmarene nu sint prezente la foarte multe evenimente organizate de ortodocsi, daca e sa facem o categorisire pe confesiuni (fara rost cred eu), se afiseaza doar unde au interese, asa ca nu regreta absenta lor. Dupa urmatoarele alegeri sefii care azi se cred mari si tari vor disparea. Sigur nu le vom regreta absenta!In schimb este o blasfemie prezenta in biserica a celui din foto!

  2. Felicitari! Suntem mandri ca suntem greco-catolici si nu ne-am tradat credinta. Au avut de suferit enorm inaintasii nostri, suferinta incomensurabila, dar la fel suferim si noi, urmasii lor, bineinteles nu se compara. Noi ne luptam cu sistemul care nu vrea sa ne retrocedeze bunurile, ne ameninta in fel si chip, mai mult sau mai putin fatis, umblam ani de zile in instante, te miri ce procese inventate, dar nu cedam. La sarbatorile noastre, chiar si cele organizate de asociatii culturale, nu participa autoritatile locale pentru ca le este jena. Rau fac! Daca nu erau inaintasii nostri noi ne-am fi pierdut identitatea de romani din Ardeal.

Lasă un răspuns