Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Scrisoarea de intenţie semnată între România şi FMI, ratificată de Senat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Plenul Senatului a adoptat marți proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 73/2013 privind ratificarea Scrisorii de intenție semnată de autoritățile române la București la 10 iunie 2013, aprobată prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar Internațional din 26 iunie 2013.

Astfel, Senatul a aprobat raportul Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital și proiectul de lege cu 92 voturi pentru, 9 împotrivă și 16 abțineri. Senatul este cameră decizională, scrie Agerpres.

Senatorul Mircea Geoană a făcut în plen un apel ca Parlamentul să nu mai fie un “simplu ghișeu” de aprobare post factum a unor decizii care sunt vitale.

“Nu pot să nu mă gândesc un pic la momentele de acum câțiva ani de zile când președintele României și Guvernul condus de domnul prim-ministru Emil Boc veneau în fața națiunii spunând că avem nevoie de o centură de siguranță și că trebuie să apelăm la împrumuturi externe pentru a putea să depășim o situație dificilă în care se afla România. (…) Riscul pe care îl văd este ca noi să mergem înainte ca națiune, ca stat, ca nou Guvern, ca nouă majoritate, ca viitor Guvern și viitor președinte și viitoare majorități fără să fi învățat din ceea ce s-a întâmplat în acești ani cumplit de grei pentru România. Cred că este foarte facil pentru unii politicieni din România să acuze Fondul Monetar sau Comisia Europeană pentru propriile noastre neputințe și pentru propriile noastre minciuni față de propriii noștri cetățeni. De centură de siguranță și de 20 miliarde de euro a trebuit să tăiem pensii și salarii și să punem țara într-un moment foarte dificil. Nu este normal ca noi să dezbatem post factum un gest atât de important, care angajează România în modul cel mai plenar. Am încercat să suplinim, în anii când conduceam eu Senatul, încercam să invităm delegațiile Fondului, ale Comisiei și Băncii Mondiale să vorbească și cu noi, reprezentanții Parlamentului României, și fac un apel către actuala majoritate și către actualul Guvern să nu mai continuăm să fim un simplu ghișeu de aprobare post factum a unor astfel de decizii care sunt vitale, sunt importante”, a spus Geoană.

Senatorul Anca Boagiu a precizat că România este stat membru al Uniunii Europene și are niște angajamente asumate.

“Statul român este membru al Uniunii Europene. Avem niște angajamente pe care nu ni le bagă nimeni pe gât. Noi am vrut să fim parte a Pactului fiscal, noi am vrut și ne-am asumat — și pe bună dreptate ne-am asumat lucrurile acestea — să respectăm toți indicatorii macro pe care ni i-am asumat la nivel european, în așa fel încât să avem stabilitate economică, noi am depășit cu foarte multă ușurință, până la urmă, chiar dacă unii continuă să fie demagogi, criza economică și nu am trecut prin convulsii cum au trecut alte state europene”, a afirmat Boagiu.

În ședința din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat încheierea unui aranjament stand-by cu România, de tip preventiv, pentru o perioadă de 24 luni, în sumă de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentând 300% din cota României la FMI. În 15 martie 2013 boardul Fondului Monetar Internațional a aprobat prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu România, până la 30 iunie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns