Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mariana Câmpeanu: Planul național privind ocuparea tinerilor va fi definitivat până în decembrie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

România va definitiva planul național privind stimularea ocupării tinerilor și-l va înainta Consiliului European pentru Ocupare, Politică Socială, Sănătate și Afacerile Consumatorului (EPSCO), până în decembrie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, referindu-se la participarea sa la reuniunea EPSCO din 15 octombrie, de la Luxemburg.

‘Întâlnirea EPSCO, de la Luxemburg, a avut o agendă foarte încărcată, cu șase puncte pe ordinea de zi — de la propunerea de directivă referitoare la detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii și până la evaluarea impactului Fondului European de Ajustare la Globalizare (FEAG). Un subiect foarte important a fost cel legat de ocuparea tinerilor. S-a adoptat o declarație privind Alianța europeană pentru ucenici și o notă a președintelui cu inițiativele curente (…). În ceea ce ne privește, am prezentat măsurile legislative luate de România în legătură cu ucenicia și cu stagiul de perfecționare pentru tinerii absolvenți cu studii superioare, precum și cele două proiecte-pilot pe care le construim cu fonduri europene, referitoare la Garanția pentru tineri. De asemenea, am spus că vom fi gata în decembrie cu planul de ocupare a tinerilor’, a declarat ministrul Muncii.

 

Mariana Câmpeanu a subliniat că, pentru România, ‘Garanția pentru tineri’ adoptată la nivel european constituie ‘un angajament și o obligație’ de a face tot posibilul pentru ca tinerilor absolvenți să li se ofere o formă de ocupare în primele patru luni de la finalizarea studiilor: un loc de muncă, acces la educație, programe de formare sau reconversie.

 

În legătură cu propunerea de directivă referitoare la detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii, miniștrii ocupării prezenți la reuniunea EPSCO nu au ajuns la un consens, astfel că discuțiile vor fi reluate în decembrie.

 

‘Dezbaterile privind propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind executarea Directivei 96/71/CE referitoare la detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii au fost foarte ample, dar nu au fost finalizate într-o poziție comună, astfel că vor fi reluate în decembrie (…). Poziția României a fost flexibilă, dar a susținut că trebuie să existe o solidaritate a contractorului principal și a subcontractorului (în fața legilor naționale — n.r.)’, a spus ministrul Muncii.

 

Evaluarea Semestrului european 2013 privind ocuparea forței de muncă și politicile sociale a evidențiat faptul că toate statele doresc ca ‘măsurile economice să fie însoțite de o evaluare a impactului social pe care-l pot avea, în vederea unei armonizări’.

 

Marți, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a participat la reuniunea Consiliului European pentru Ocupare, Politică Socială, Sănătate și Afacerile Consumatorului (EPSCO), de la Luxemburg.

 

La începutul reuniunii, miniștrii prezenți au dezbătut propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind executarea Directivei 96/71/CE referitoare la detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii, în încercarea de a găsi o abordare generală. Dezbaterea fost urmată de un schimb de opinii privind implementarea inițiativelor pentru ocuparea tinerilor, atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, s-a procedat la o evaluare a Semestrului european 2013 privind ocuparea forței de muncă și politicile sociale, aprobarea contribuțiilor Comitetului pentru Ocupare și ale Comitetului pentru Protecție Socială și înaintarea propunerilor de îmbunătățire a procesului pentru anul 2014.

 

La finalul întâlnirii, oficialii europeni au adoptat concluziile Consiliului cu privire la raportul ‘A generat Fondul European de Ajustare la Globalizare o valoare adăugată din partea Uniunii Europene pentru reintegrarea lucrătorilor disponibilizați?’ al Curții Europene de Conturi.AGERPRES/(A-autor: Daniel Cocoru, editor: Mariana Nica)

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns