Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Militarii americani care se retrag din Afganistan vor trece prin România, anunţă din SUA ministrul Duşa

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ministrul Dusa s-a întâlnit cu omologul său american
Ministrul Dusa s-a întâlnit cu omologul său american

Soldații americani care se vor retrage din teatrele de operații din Afganistan vor putea să se întoarcă în Statele Unite prin România, folosind baza de la Kogălniceanu și Portul Constanța, în urma unui acord pe care România și SUA l-au discutat la Pentagon, unde ministrul apărării, Mircea Dușa, a efectuat o vizită oficială.

“Am discutat (n.r. — cu secretarul american Charles Hagel) și despre modul în care putem coopera, în cursul anului viitor, împreună, pe transportul multimodal, adică pe felul în care vom opera pe baza Kogălniceanu și în Portul Constanța, având în vedere că odată cu retragerea efectivelor din Afganistan, noi, de principiu, ne-am dat acordul ca traficul pe Aeroportul Kogălniceanu să crească și să punem la dispoziție capabilitățile de acolo pentru repatrierea militarilor în SUA și a capabilităților militare”, a declarat sâmbătă pentru AGERPRES ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, citat de Agerpres.

El a precizat că pentru ca acest lucru să se întâmple efectiv este necesar mai întâi să se facă planificarea NATO cu privire la trupele care urmează să opereze în 2014 în Afganistan. “Trebuie să se planifice activitatea NATO, să se facă planificarea cu privire la trupele care urmează să opereze în 2014 în Afganistan și, sigur, în funcție de planificarea NATO, se vor stabili și aceste obiective. Oricum, și până acum partea americană a operat pe Kogălniceanu, chiar și în timpul războiului din Irak”, a adăugat Mircea Dușa.

În vizita oficială din SUA, care a avut loc joi și vineri, ministrul Mircea Dușa a discutat atât cu omologul american, Charles Timothy Hagel, cât și cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat în exercițiu pentru controlul armamentelor și securitate internațională, dar și cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului pentru spațiu și politica de apărare.

Dușa s-a întâlnit și cu președintele Comisiei de apărare din Camera Reprezentanților, Buck McKeon, și președintele Departamentului Afaceri Strategice din Camera Reprezentanților, Mike Rogers.
Este pentru prima dată, după mulți ani, când un ministru român al apărării efectuează o vizită oficială la Pentagon.
Cu această ocazie, Mircea Dușa, i-a adresat invitația omologului american, Charles Hagel, de a veni în România, la anul, într-o vizită oficială. “Domnul Hagel este un admirator al României. Îmi aduc aminte că în anii 2003 — 2004 a făcut un lobby serios pentru ca România să fie primită în NATO și de aceea i-am adresat invitația să facă o vizită oficială în cursul anului viitor, cu ocazia manifestărilor pe care le vom organiza la zece ani de la intrarea României în NATO”, a subliniat ministrul Mircea Dușa.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns