Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O capelă privată sfinţită de episcop intră în patrimoniul bisercii

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Capela  din Craidorolt a lui Gheorghe Orastean intrata in proprietatea bisericii
Capela din Craidorolt a lui Gheorghe Orastean intrata in proprietatea bisericii

    Gheorghe Orăşteanu are 85 de ani, este domiciliat în Craidorolţ. Cu puţin timp în urmă a depus la redacţie o reclamaţie la adresa unor preoţi ortodocşi, a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmărului, dar şi a autorităţii publice locale din localitatea sa de domiciliu. O capelă privată sfinţită de episcop intră în patrimoniul bisercii.

Reclamantul are convingerea că a fost păcălit, chiar mai mult, că a fost furat de către preoţi şi biserică prin utilizarea unor acte false. Pentru a încerca stingerea acestui conflict între reclamant şi cei incriminaţi am conceput acest text care include şi punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române, prin glasul protopopului de Carei, părintele Marian Crainic.

În cele ce urmează reproducem din reclamaţia lui Gheorghe Orăşteanu, dar şi răspunsul protopopului Marian Crainic.

Capela s-a construit cu toate aprobările

Iată cum începe misiva depusă la redacţie de către reclamant: “Cu stimă vă rog să analizaţi toate minciunile, falsurile în acte, furt calificat şi acuzaţiile din interiorul Parohiei Ortodoxe Române Craidorolţ, Protopopiatul Carei, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, cu referire la capela funerară cu cavoul construit pentru familia Orăşteanu în cimitirul dinspre Ţegea. Lucrarea a fost efectuată în anul 1990, cu toate aprobările necesare(…)Sunt în proces din 2009 şi sunt implicaţi 10-15 preoţi, până la episcopie cu toate probele şi semnăturile lor.

În anul 1990, Episcopia Oradiei aproba devizul şi construirea capelei funerare din Cimitirul Ortodox Craidorol, beneficiar este Orăşteanu Gheorghe. În anul 1991, părintele Pomian Ştefan înmormântează primul decedat al familiei Orăşteanu Gheorghe. Din anul 1993 suntem transferaţi la Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului. La invitaţia Primăriei Craidorolţ, în anul 1994 au venit în localitate înalţi reprezentanţi ai bisericii ortodoxe pentru a sfinţi un monumet pe numele Coroian.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de joi, 24 octombrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. ,, Art. 181 din statutul bisericii ortodocse
    – O bisericã, imediat dupã sfintirea ei, trece în pro-
    prietatea si în folosinta unitãtilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot
    terenul si clãdirile afectate ei si stã sub dispozitiile prezentului statut,
    tinându-se seama si de actele de fundatie. Eventualele conditii testa-
    mentare contrare prezentului statut se vor considera nule.,, Chiar daca sunt preoti sa stiti ca respecta legea .Pe romaneste TEAPA .Nu trebuia sa aveti incredere in ei, doar pt ca sunt preoti.

Lasă un răspuns