Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Volumul “Dragul meu turnător”, de Gabriel Liiceanu, va fi lansat la Humanitas Cișmigiu

Gabriel Liiceanu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu

Cea mai recentă carte semnată de Gabriel Liiceanu, intitulată “Dragul meu turnător”, o lucrare despre supravegherea în vremea lui Ceaușescu și despre o revanșă târzie, care ia forma unei povestiri, va fi lansată marțea viitoare, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, anunță Editura Humanitas.

Potrivit Humanitas, joi, 31 octombrie, de la ora 19,00, aceeași librărie va găzdui o întâlnire între autor și Horia-Roman Patapievici.

“În 2006 am aflat din dosarele Securității că mă chema ‘Lungeanu’. Era numele meu de ‘obiectiv’, de urmărit. Am descoperit atunci romanul vieții mele scris de Securitate. După gustul maiorului Ion Pătrulescu. Și după cel al turnătorului ‘Cristian'”, scrie Gabriel Liiceanu.

Gabriel Liiceanu îl descoperă — la treizeci și cinci de ani după ce acesta își începuse activitatea — pe turnătorul său, șocul descoperirii luând mai întâi forma unui șir de scrisori, ulterior cei doi întâlnindu-se apoi față în față și purtând un dialog demn de literatura absurdului.

În opinia autorului, “nimeni dintre cei care s-au întâlnit cu imaginea lor pusă pe masa de disecție a Securității n-ar trebui să tacă” și “fiecare bucățică din această experiență satanică, oricât de măruntă ar fi ea, ar trebui adusă în conștiința celorlalți, împreună cu cei care, pierzându-și calitatea de ‘seamăn’, au făcut-o cu putință”.

“Tot ce pot spune e că am scris paginile care urmează fără patimă și fără ranchiună, din simpla nevoie de a înțelege geneza și fiziologia unei ticăloșii istorice. Dar poate, mai ales, din dorința de a ține trează uimirea în fața miracolului răului care însoțește natura umană” adaugă Liiceanu.

Una dintre figurile marcante ale Școlii de la Păltiniș, Gabriel Liiceanu este deopotrivă o cunoscută personalitate civică și academică, filozof, eseist și scriitor.

“Jurnalul de la Păltiniș” este un bestseller al anilor ’80, mijlocind pentru public întâlnirea cu modelul cultural construit de Noica. Din aceeași perioadă datează traducerile din Platon și primele traduceri din Heidegger, la a cărui cunoaștere în România va contribui esențial.

“Apel către lichele” devine un manifest al conștiinței civice românești.

După 1990, seria volumelor de filosofie inițiată de “Tragicul” continuă cu “Cearta cu filosofia” și “Despre limită”.

În seria “Despre minciună”, “Despre ură”, “Despre seducție”, filosofia se deschide spre un discurs mai eseistic și implicat în viața cetății, în timp ce “Ușa interzisă”, “Scrisori către fiul meu” și “Întâlnire cu un necunoscut” îl impun ca pe unul dintre cei mai importanți și citiți autori de “literatură personală” din România.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns