Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

30 de medici şi asistenţi medicali din judeţ au protestat la Bucureşti

Mii de cadre medicale din tara au participat la marsul din Capitala
Mii de cadre medicale din tara au participat la marsul din Capitala
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mii de cadre medicale din tara au participat la marsul din Capitala
Mii de cadre medicale din tara au participat la marsul din Capitala

Peste 4000 de cadre medico-sanitare au participat sâmbătă la un marş de protest în Capitală. Protestul a început în Piaţa Victoriei, unde s-au adunat mii de persoane atât din Bucurşti cât şi din ţară.

Din Piaţa Victoriei, protestatarii au plecat în marş spre Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – bd. Naţiunile Unite – alveolă Parc Izvor.

Judeţul Satu Mare a fost reprezentat de aproximativ 30 de cadre medico-sanitare, membri Sanitas şi ai Colegiului Medicilor Satu Mare.

Potrivit liderului sindical U.J Sanitas Satu Mare, Aurelia Pop majoritatea protestatarilor au purtat măşti chirurgicale şi au agitat steguleţe  şi pancarte. Însă au fost şi medici rezidenţi, dar şi studenţi care au dat la o parte aceste măşti pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de situaţia dramatică din Sănătate. Ei au scandat lozinci precum:”Rezident în România, te mănâncă sărăcia”, „ Nu vrem bani de buzunare, vrem drepturi salariale” etc.

De asemenea, a fost remarcată o participare numeroasă din partea cadrelor medicale din localităţile limitrofe Bucureştiului.

În primele rânduri ale coloanei de manifestanţi s-au aflat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, lideri ai Federaţiei Sanitare Sanitas şi protestatari cu tobe şi pancarte cu mesaje ca “6% pentru Sănătate”, “Noi vă consultăm, voi nu ne consultaţi” sau “Jos labele de pe spitalele publice!”.

Protestatarii au adus în faţa Guvernului un dric cu coroane de flori şi sicriu pe care scria “Sănătate”. Pe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolăescu, cu mesajul “Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României”, iar pe parbrizul dricului scria “Nu vrem spitale transformate în SRL-uri”.

După aceştia, în coloană au urmat manifestanţi cu coroane de flori, precum şi unul îmbrăcat în călugăr, cu o cruce pe care scria “Sănătate” şi era lipită o fotografie a ministrului Eugen Nicolăescu.

Coloana de manifestanţi a fost însoţită şi de o maşină cu staţie de amplificare şi boxe, din care s-au auzit de mai multe ori piesa “România, trezeşte-te!”a lui 1-Q Sapro şi “Corul sclavilor” din “Nabucco” de Verdi.

Protestul cadrelor sanitare s-a încheiat fără incidente, după ce  manifestanţii au sprijinit de zidul Palatului Parlamentului o cruce şi aproape 20 de coroane de flori, sugerând astfel „moartea Sănătăţii” în România, informează Mediafax.

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia “preliminară şi nenegociabilă” a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.
Potrivit lui Astărăstoae, dacă revendicările angajaţilor din sănătate nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar şi demisii în bloc.

Aceeaşi opinie a fost împărtăşită şi de liderii Federaţiei Sanitas. Aurelia Pop a precizat ca la mijlocul acestei luni va avea loc Consiliul Naţional al Federaţiei unde vor decide dacă vor fi continuate acţiunile de protest. „ Cu siguranţă vom merge mai departe dacă doleanţele noastre nu ne vor fi respectate” a spus Aurelia Pop

Ministerul Sănătăţii consideră că orice problemă se rezolvă prin dialog, colaborare şi încredere
Ministerul Sănătăţii (MS) îşi exprimă regretul faţă de opţiunea liderilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a organiza, sâmbătă, un protest în Capitală, subliniind că orice problemă îşi poate găsi soluţionarea prin dialog continuu, colaborare şi încredere reciprocă.

“MS recunoaşte şi respectă dreptul democratic al Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a protesta printr-un marş organizat, dar doreşte să reamintească faptul că în ultimele luni ministerul a purtat numeroase discuţii cu reprezentanţii acesteia pentru găsirea soluţiilor optime în privinţa rezolvării problemelor din sistemul sanitar revendicate de aceştia”, se mai arată într-un comunicat remis sâmbătă dimineaţă de MS.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. ……..numai are sens sa mergi la spital nu mai ai posibilitatea sa faci o analiza un tratament …….dar ploua cu oameni care se plimba sau fac contabilitate……si sunt foarte rentabili;unul munceste zece controleaza ,iar salarizarea se face invers proportional cu importanta muncii prestate?
    cine tine sistemul?
    numedicii sibolnavii?

  2. In sfarsit s-au trezit(niciodata nu-i prea tarziu) si reactioneaza ,dupa 24 de ani si intelectualii de marca a acestei tari,impotriva devalizarii tari si a sistemului aproape criminal de aducere a cetateanului la un nivel de subzistenta nemaiintalnit in tarile civilizate.Cred ca este un moment de cotirura si ca este imperativ necesar ca si studentii sa se alature acestor categorii de oameni,pentru ai forta sa ne respecte .Chiar asa… de ce studentii nostrii dorm ?

Lasă un răspuns