Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FMI nu confirmă reducerea CAS anunţată de Guvern

Andrea Schaechter a prezentat bilanțul misiunii FMI
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Andrea Schaechter a prezentat bilanţul misiunii FMI
Andrea Schaechter a prezentat bilanţul misiunii FMI

Reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) au confirmat marţi principalele modificări fiscale anunţate de Guvern în seara precedentă, după încheierea negocierilor. Printre măsurile convenite se numără modificarea metodei de calcul a accizelor, lărgirea bazei de impozitare şi eliminarea excepţiilor, impozitarea construcţiilor speciale, indexarea pensiilor şi majorarea salariului minim la 900 de lei în 2014.

Totodată, partenerii internaţionali au subliniat că reducerea CAS-ului pentru angajator cu 5 puncte procentuale trebuie să fie realizată la “pachet” cu alte măsuri de natură să compenseze reducerea veniturilor bugetare, scrie Gandul.

Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, a precizat că prognoza de creştere economică pentru anul viitor este de 2,2% din PIB, în linie cu cea de anul acesta şi bazată pe o bună evoluţie a cererii interne şi a absorbţiei fondurilor europene.

În ceea ce priveşte eşecul privatizării CFR Marfă, Schaechter a apreciat că acesta reprezintă “un pas înapoi”, noul termen pentru finalizarea vânzării pachetului majoritar de acţiuni fiind 2014.

Reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene au prezentat marţi principalele concluzii ale primei misiuni de evaluare a noului acord preventiv de tip stand-by, în valoarea de circa 2 miliarde de euro, parafat la finele lunii septembrie.

 

Cota unică nu a fost negociată

Experţii FMI au venit cu mai multe opţiuni la negocierile cu autorităţile române, inclusiv privind majorarea cotei unice, dar acest subiect nu a fost negociat pentru că s-a ştiut de la început că Guvernul nu agreea această măsură, a declarat şeful misiunii de evaluare, Andrea Schaechter.

“Când purtăm discuţiile cu autorităţile, inclusiv pe partea de buget, facem o evaluare a situaţiei şi punem pe masă toate opţiunile posibile. A fost însă foarte clar spus de autorităţi că nu există nicio intenţie să se majoreze cota unică, deci nu s-au mai purtat negocieri pe acest domeniu. În mod clar, autorităţile şi-au identificat priorităţile şi acestea sunt măsurile, care au fost anunţate ieri”, a afirmat şeful misiunii FMI întrebată dacă experţii internaţionali au propus sau au susţinut majorarea cotei unice.

Declaraţia şefului misiunii FMI contrazice afirmaţiile liderilor USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, care, de altfel, aveau poziţii divergente privind evoluţia discuţiilor.

Duminică seara, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, “au dat şi dau bătălii cu FMI” pentru a menţine cota unică, scrie Mediafax.

 

Creştere economică de 2,2% pentru 2014

FMI estimează pentru România, în 2014, o creştere reală a PIB constantă, menţinându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se aşteaptă ca evoluţia să fie influenţată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiţii, nu de exporturi, ca în prezent.

“Pentru anul 2014 proiectăm o creştere reală a PIB constant, ceea ce înseamnă că aceasta se va menţine la 2,2%, dar ne aşteptăm să vedem o deplasare a factorilor determinanţi ai creşterii, dinspre exporturile nete cum a fost în 2013, către cererea internă, în mod special creşterea ar trebui să fie determinată de nişte investiţii mai mari, pentru că Guvernul a avut success în ultima vreme în absorbirea fondurilor UE şi aceasta va avea efect asupra creşterii de viitor”, a declarat marţi şeful misiunii Fondul Monetar Internaţional (FMI) în România, Andrea Schaechter, în conferinţa de presă de la încheierea vizitei de două săptămâni.

Ea a arătat că având o cerere internă mai puternică şi pentru contul curent este anticipată o creştere, la 1,8% din PIB. Pentru acest an, contul curent este proiectat la 1,2% din PIB, la ajustarea căruia contribuie cererea internă slabă.

Schaechter a precizat că echipele finanţatorilor internaţionali au ajuns la un acord la nivel tehnic cu autorităţile române, în urma misiunii, însă evaluarea trebuie aprobată de conducerea FMI şi de Comitetul Executiv.

“Evaluarea noastră este că programul se menţine în parametri în linii mari, toate criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii septembrie au fost îndeplinite şi s-au realizat progrese în îndeplinirea celor mai multe criterii de referinţă structurale”, a spus Schaechter.

Şeful FMI în România a menţionat că proiecţia de creştere a PIB a fost revizuită în sus cu 0,2 puncte procentuale, la 2,2%, datorită unei producţii agricole bune şi unui rezultat al exporturilor foarte bun.

“Inflaţia a scăzut mai repede faţă de aşteptări, acest lucru reflectând de fapt în cea mai mare parte preţurile mai mici la alimente. Inflaţia prognozată acum pentru acest an este de 2%”, a spus reprezentantul Fondului.

 

Reducerea CAS nu e bugetată pe 2014

Reducerea CAS nu este cuprinsă în proiecţia bugetară pe 2014 pentru că au fost prioritare salariile, pensiile şi investiţiile publice, iar orice relaxare a taxării muncii trebuie însoţită de lărgirea bazei şi măsuri fiscale de compensare, a declarat şeful misiunii FMI, Andrea Schaechter.

“Să nu uităm obiectivul principal. Guvernul s-a angajat să menţină un deficit care să fie în zona lui 2,2% din PIB. Veniturile au fost mai slabe, iar la anul avem cheltuieli suplimenatre pentru salarii şi pensii şi alte investiţii, deci, în mod clar, pentru a acoperi aceste costuri trebuie să găseşti o cale de a prioritiza. Această reducere pentru a sprijini piaţa muncii era o parte, dar e prea devreme. Cred că momentul, timpul, nu era potrivit pentru a evalua toate acele efecte. În mod clar, se află pe agendă în continuare”, a răspuns Andrea Schaechter.

Şeful misiunii FMI recunoaşte că România are o povară fiscală mare pe muncă şi autorităţile trebuie să reanalizeze sistemul, dar “cu mare grijă”, pentru a evita o gaură în buget.

“În mod clar lărgirea bazei este un element care trebuie avut în vedere. Se analizează cu mare atenţie acest sistem, cât de mare este această povară (…) Am evidenţiat că acest lucru trebuie să se facă astfel încât impactul pe buget să fie zero. În mod clar este o măsură care ar susţine economia românească (…) Va fi nevoie de un pachet care să pună toate aceste lucruri împreună, acest pachet poate fi convenit şi atunci se va putea implementa”, a adăugat Schaechter.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni seara că nivelul contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) va fi redus cu 5 puncte procentuale din al doilea semestru al anului viitor, dacă Guvernul va identifica până la 1 iulie toate resursele care să permită compensarea integrală a efectelor acestei măsuri.

 

Reducere a TVA la alte produse, după evaluarea impactului la pâine

O decizie privind reducerea cotei TVA la alte produse alimentare poate fi luată numai după ce Guvernul va evalua impactul pe care l-a avut în economie diminuarea TVA pentru pâine la 9%, aplicată din septembrie, potrivit şefului misiunii FMI în România, Andrea Schaechter.

“Este mult prea devreme pentru a vedea efectele reducerii TVA la pâine acum, nu s-a făcut încă o evaluare a obiectivului pe care Guvernul l-a avut prin această măsură, de a reduce evaziunea fiscală. (…) În cadrul programului există angajamentul de a se face această evaluare şi, înainte de a se adopta orice alte decizii cu privire la reducerea cotei TVA la alte produse, se va face această evaluare ca să vedem exact ce s-a întâmplat”, a declarat marţi şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, în conferinţa de prezentare a rezultatelor vizitei în România.

Ea a arătat însă că Banca Naţională a României a evaluat impactul măsurii asupra inflaţiei, constatând o reflectare pozitivă a reducerii TVA în inflaţie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns