Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vinurile nobile din judeţ se vând sub sigla Dealurile Crişanei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Hetei Laszlo unul dintre podgorenii de succes din Beltiug
Hetei Laszlo unul dintre podgorenii de succes din Beltiug


În acest an producţa de vin la hectar în viile nobile din Beltiug este de 3.500 de litr

    La nivelul judeţului Satu Mare sunt în cultură peste 800 de hectare de vie nobilă din cele aproximativ 3.000 de hectare cu viţă de vie. Via nobilă plantată în ultimii ani la Beltiug pe seama programului de reconversie în viticultură însumează aproximativ 50 de hectare. Acesteia i se adaugă suprafeţe nesemnificative de vie hibribă, fără a ajunge la 300 de hectare care existau în cultură în secolul al XIX-lea, înainte de atacul de filoxeră. Vinurile nobile actuale din judeţ se vând sub sigla Dealurile Crişanei.

Revigorarea culturilor de vie nobilă

Unul dintre viticultorii din Beltiug care şi-au asumat riscult de a înfiinţa 15 hectare de vie nobilă de-a lungul mai multor ani este Hetei Laszlo. După cum ne-a spus interlocutorul, el a început acest demers la sugestia  şi impulsul lui Brutler Iohan, întors în Beltiug după mai mulţi ani de şedere în Germania.

Primele hectare au fost mai dificil de înfiinţat, iar după aceea lucrurile aveau deja o temelie. Prin înfiinţarea acestor suprafeţe cu viţă de vie nobilă comuna Beltiug reprimeşte aura de altădată, avută încă înainte de atacurile de filoxeră din jurul anilor 1850.

Înfiinţarea celor aproximativ 50 de hectare de vie nobilă la Beltiug a impus şi schimbarea mentalităţii privind îndeletnicirea de podgorean. Însuşirea cunoştinţelor la zi despre această cultură a fost iminentă, iar respectarea tehnologiilor la fel.

Podgorenii din Beltiug au achiziţionat inclusiv dotările necesare pentru executarea lucrărilor de întreţinere, dar şi cele indispensabile vinificaţiei, inclusiv pentru păstrarea şi îmbătrânirea vinurilor.

Din tuns se diminuează recolta de struguri

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de miercuri, 13 noiembrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Felicitari D.le Hetei, rusine lui Brutler(sarauoaza are aceeasi capacitate,doar se pune in pahare diferit – nu-i asa d.le I.C.Anitas. Via lui Hetei se poate vedea(pardon Familiei Hetei),dar a lui Brutler cea ecologica din nascare , cu acomodare de soare de la buruieni , tocmai buna da a sta la umbra si a savura un deget de vin (ptr.unii) si un pahar de vin ptr. I.C.Anitas & co (fituicariosi la fel de paraleli), adus din Moldova.

Lasă un răspuns