Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Update: Controlul la vama cu Ucraina este mai absurd decât în comunism. Aplicarea Ordinului ANAF a fost suspendată

Mai rămâne avantajoasă doar contrabanda cu benzina, care este la jumătate de preţ În noaptea de joi spre vineri a intrat in vigoare ordinul ANAF, care se aplică la frontierele externe ale comunităţii europene (Ucraina, Serbia şi Republica Moldova), care limitează cantităţile de tutun, carburant, alimente şi flori care pot fi introduse în România fără plata taxelor vamale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vama HalmeuMai rămâne avantajoasă doar contrabanda cu benzina, care este la jumătate de preţ

 În noaptea de joi spre vineri a intrat in vigoare ordinul ANAF, care se aplică la frontierele externe ale comunităţii europene (Ucraina, Serbia şi Republica Moldova), care limitează cantităţile de tutun, carburant, alimente şi flori care pot fi introduse în România fără plata taxelor vamale.

Update: 16.11. ora 12:00  Aplicarea Ordinului ANAF a fost suspendată din cauza blocajelor din vămi. Mai multe vămi au fost blocate după aplicarea noilor restricţii privin introducerea în ţară a mărfurilor din afara UE. Din această cauza aplicarea ordinului a fost suspendată până la noi ordine. Nevoiţi să stea ore în şir la cozi, oamenii au început să huiduie. La Vama Halmeu n-au fost înregistrate astfel de situaţii ne informează Mihai Kis – şeful Biroului Vamal Halmeu. Până la noi ordine traficul prin aceste vămi se face fără restricţii.

 

Pentru a vedea cum reuşesc lucrătorii vamali să pună în aplicare acest ordin, dar şi pentru a afla ofinia turiştilor ne-am deplasat şi noi vineri, 15 noiembrie, la Vama Halmeu.

Primele concluzii pe care le-am desprins în urma acestei vizite au fost că oamenii s-au resemnat, iar autorităţile vamale încearcă să corecteze din mers scăpările acestui ordin.

 

Traficul a scăzut prin Vama Halmeu

 

În jurul orei 10 şi 30 de minute, când am ajuns noi, în Vama Halmeu aşteptau pe sensul de intrare în ţară aproximativ 20 de autoturisme şi mai multe tiruri. Pe sensul de ieşire nu era niciun autoturism, doar tiruri.

De la Ioan Roşan – adjunctul şefului Biroului Vamal Halmeu – am aflat că de la ora 00:00, oră la care a intrat în vigoare ordinul şefului ANAF, prin Vama Halmeu au intrat în ţară aproximativ 30 de autoturisme. Majoritatea celor care tranzitează Punctul de trecere a frontierei Halmeu cunosc prevederile ordinului ANAF. Unii n-au reţinut însă, exact care sunt cantităţile care pot fi introduse în ţară. Adjunctul şefului Biroului Vamal Halmeu ne-a spus că traficul a scăzut faţă de zilele trecute.

Trebuie menţionat faptul că la intrarea în ţară, fiecare persoană trebuie să completeze o declaraţie vamală, care cuprinde datele personale şi să “declare că în bagajele personale, pe lângă efectele personale, se află şi următoarele bunuri”. Declaraţia vamală, controlul amănunţit plus implementarea în baza de date fac să crească timpii de aşteptare.

 

Ce pot aduce românii din Ucraina?

Puteti citi continuarea in editia tiparita de sambata, 16 noiembrie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

5 comentarii

  1. Aceste ordine sint facute de cei ce stau in birou si habar nu au de realitatea din vami. Cei care muncesc concret nici macar nu sint consultati. Orice om care judeca putin isi dadea seama ca se vor face cozi infernale. Nu asa se combate traficul cu hirtogarii. Cei ce trec granita trebuie sa fie clar informati despre ce au voie sa duca sau sa aduca iar daca incalca legea sa fie amendati sever si a doua oara nu vor mai face.

Lasă un răspuns