Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

După 10 ani de interdicţie carnea de porc are liber la export

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Încă în anul 2003, pentru România, ca urmare a vaccinărilor împotriva pestei porcine, a fost instituită interdicţia de a livra produse din carne de porc pe piaţa Uniunii Europene. Asta ca urmare a vaccinărilor împotriva pestei porcine clasice. În anul 2007 în special în Banat au mai existat focare de pestă porcină clasică.

Au fost continuat  vaccinările, România fiind monitorizată din acest punct de vedere. Iată că după aproape 10 ani, începând cu 1 ianuarie 2014, preparatele din carne de porc realizate din animale provenite din exploataţii comerciale vor avea liber la export pe piaţa unională.

Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a spus printre altele: „Este foarte important că de la 1 ianuarie 2014 se va putea exporta carne de porc în spaţiul comunitar din toate exploataţiile comerciale din ţară acreditate pentru export. La ora actuală avem la nivel naţional 218 astfel de exploataţii comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piaţa comunitară.

În prezent, exporturile în ţările Uniunii Europene se realizau doar din patru judeţe din vestul ţării, respectiv din Timiş, Arad, Caraş şi Bihor… la Bruxelles, în Comitetele Tehnice, s-a aprobat, s-a dat aprobarea ca România să poată să exporte, din nou, produse din carne de porc pe piaţa Uniunii Europene. Era o limitare pe care o aveam, din cauza problemelor pe care le-am avut legate de pesta porcină din 2007.

Iată că după şase ani de zile, de la 1 ianuarie 2014, vom fi, din nou, pregătiţi să exportăm pe piaţa europeană”, a subliniat preşedintele Vladimir Mănăstireanu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns