Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

S-au împlinit 140 de ani de la naşterea Luciei Sturdza-Bulandra

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În 25 august 1873 se năştea la Iaşi o actriţă care va deveni un simbol al teatrului românesc: Lucia Sturdza-Bulandra. Descendenta unei familii princiare de renume, a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti. Negăsind un post în învăţământ, s-a prezentat, în 1898, la directorul Teatrului Naţional, Petre Grădişteanu, care, după o singură probă, a angajat-o.

Pe 18 septembrie 1911 a avut loc premiera filmului “Amor fatal”, unde a jucat alături de Tony Bulandra cu care, după câteva luni, s-a căsătorit. În 1914 a înfiinţat, împreună cu soţul ei, Teatrul Regina Maria. Ca profesoară a format mari actori – amintim nume ca George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc.

După război, când a traversat o perioadă grea – destrămarea companiei (1941), moartea soţului (1943) –, este numită în 1947 la conducerea Teatrului Municipal. Invitaţia venită din partea regimului comunist de a înfiinţa acest teatru a însemnat pentru ea o renaştere, o revenire la viaţă. A murit la 88 de ani, în 1961, în urma unui accident, fiind la acea vârstă încă în plină activitate creatoare şi managerială.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns