Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Premierul e sigur că Băsescu nu va citi bugetul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Calin Popescu Tariceanu comentează bugetul
Calin Popescu Tariceanu comentează bugetul

Bugetul pleacă spre președinte, dar nu cred ca-l va citi și îl va retrimite Parlamentului ”doar ca să arate că degeaba vor 20 de milioane de oameni ceva, el vrea altceva, a afirmat, miercuri, premierul Victor Ponta.

“Pleacă bugetul spre președinte (n.r. Traian Băsescu). Domnia sa, cum îl cunoaștem, nici nu cred că-l va citi, cred că-l va retrimite doar așa ca să arate că degeaba vor 20 milioane de oameni ceva, el vrea altceva. Parlamentul, după cum ați văzut, este mobilizat și vor veni pentru a revota după care sunt absolut convins că președintele nu va încălca Constituția”, a spus Ponta.

El a subliniat că nicăieri în Europa președintele, regele sau regina nu își dau cu părerea pe capitolele bugetare.

“Important este că Parlamentul s-a mobilizat și vreau să le mulțumesc și celor care susțin Guvernul și care au votat bugetul și celor din opoziție pentru că, evident, și-au susținut punctul de vedere. Până la urmă de aceea sunt Opoziție, dar au făcut-o într-un mod rațional și într-un mod normal pentru dezbaterea între Putere și Opoziție. Până la urmă, în toate țările europene, inclusiv în România până în acest an, dezbaterea bugetului este atributul Puterii și al Opoziției în Parlament. Nicăieri în Europa nu există regele, regina, președintele să participe, să se uite pe capitole bugetare, să își dea cu părerea unde trebuie să tăiem, unde … Ăsta este un lucru care nu se întâmplă decât în dictaturi și în țări subdezvoltate”, a mai spus premierul.

De asemenea, Ponta a arătat că era normal să existe dezbatere pe proiectul de buget.

“Bugetul reflectă, până la urmă, programul nostru politic cu care am candidat în alegeri și, așa cum am spus și în încheiere, este un buget care nu prevede nicio tăiere de la nimeni. Nu tăiem de la oamenii obișnuiți ci practic fiecare categorie importantă, fie că e vorba de pensionari, fie că e vorba de agricultori sau de profesori, de medici, fiecare primește câte ceva în plus, ceea ce până la urmă este concepția noastră politică. De-asta i-am explicat ieri și președintelui, de-aia suntem oponenți politici. Dacă gândeam ca domnia sa, cum a gândit domnul Băsescu în 2010, 2011, nu eram oponenți politici, eram și noi pe la PDL sau pe la alt partid. Noi gândim altfel decât domnia sa, de aceea oamenii ne-au votat și de aceea acest buget reflectă concepția noastră, aceea că nu doar cifrele trebuie să arate bine ci mai ales oamenii trebuie să simtă un lucru important în viața lor fie că este vorba de niște bani în plus la pensie, la salarii, la salariul minim, la toate celelalte lucruri care îi privesc în mod direct”, a explicat primul ministru.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri după aprobarea legii bugetului de stat pe 2014 că s-ar putea să mai aibă loc o ședință în plenul Parlamentului dedicată acestei teme având în vedere intenția președintelui de a retrimite bugetul Legislativului.

Pe de altă parte, deputatul PDL Cezar Preda a anunţat că democrat-liberalii au votat împotrivă deoarece bugetul ”nu e pentru români, ci pentru USL”.

 

Tăriceanu:  Existau și variante mai bune

 

România nu poate funcționa fără un buget în privința căruia consideră că există și variante mai bune iar negocierea în astfel de situații conflictuale este necesară, a declarat, miercuri, senatorul liberal Călin Popescu Tăriceanu, fost premier al României.

Întrebat ce părere are despre situația conflictuală dintre Președinție și Guvern pe tema bugetului de stat, senatorul PNL a arătat că rolul președintelui trebuie să fie unul de coagulare în societate, nu de dezbinare.

‘(…) O să vă aduc aminte un singur lucru: în perioada în care eram eu prim-ministru, multă lume își punea întrebarea cine-i de vină? O fi de vină Tăriceanu, o fi de vină Băsescu pentru toate conflictele care apăreau permanent. Ceea ce astăzi se dovedește fără drept de tăgadă este că la originea tuturor acestor conflicte este, în mod continuu, președintele. Acest lucru mă scutește de comentarii suplimentare. E un conflict permanent și nu mai vorbim de o chestiune punctuală, adică nu e bugetul, e altceva tot timpul. Cred că trebuie să înțelegem că politica nu se face în acest fel, iar rolul președintelui trebuie să fie un rol de forță de coagulare în societate, nu de dezbinare’, a afirmat fostul prim-ministru al României.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns