Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Până la 1 an închisoare pentru operaţiuni cu materiale pirotehnice interzise

conferinta de presa de la ITM pe tema materialelor piroyehnice
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
conferinta de presa de la ITM pe tema materialelor piroyehnice
conferinta de presa de la ITM pe tema materialelor piroyehnice

ITM și Poliția au prezentat, într-o conferință de presă, regimul articolelor pirotehnice

Marți, 17 decembrie, de la ora 11, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) a avut loc o conferință de presă comună cu Poliția pe tema regimului materialelor pirotehnice.

La întâlnirea cu reprezentații mass media locală au participat inspector șef, Adina Filip, inspector șef adjunct, Sabin Pop, Gheorghe Berințan și Ioan Flore din partea inspectoratului, iar Poliția a fost reprezentată de agent șef, Dan :ipoș.

 

În județ vor fi acordate probabil 15 autorizații de vânzare a pocnitorilor

 

Sabin Pop a prezentat lista actelor normative ce reglementează comercializarea, deppozitarea și vânzarea articolelor pirotehnice ce se folosesc cel mai frecvent în ajunul Revelionului.

Gheorghe Berințan a citat, concret, din fiecare act normativ, articolele ce se referă la toate categoriile de materiale pirotehnice, cu accent pe cele din categoria 1 ce pot fi folosite de către populație fără restricții.

Reprezentantul Poliției a prezenta, concret, care categorii sunt legale și care ilegale pentru cetăâțean și a oferit alte detalii privind situația din județul nostru de anul trecut și cea de acum.

Dânsul a mai informat că în preajma Revelionului 2012, în județul nostru au fost acordate 15 autorizații de comercializare a acelor materiale pirotehnice care pot fi folosite de cetățeni. În acest an, până acum, au fost eliberate 11 astfel de autorizații dar, până la Revelion, se apreciază că vor mai fi acordate încă cel puțin 4.

“În anul 2012 am confiscat peste 24.000 de petarde și 31 kg de alte obiecte pirotehnice interzise. În 20 noiembrie am declanșat acțiunea “Foc de artificii”, în cadrul căreia, împreună cu ITM-ul vom verifica modul în care se desfășoară activitățile cu acest gen de materiale. Pânâ în prezent am confiscat 268 de petarde, dar acțiunea va continua până la sfăârșitul anului”, a mai spus reprezentantul Poliției.

Inspectorul adjunct a rugat mass media să transmită Inspectoratului școlar că inspectorii trebuie să atragă atenția tuturor cadrelor didactice asupra folosiriid e către elevi a unor materiale pirotehnice periculoase.

 

Materialele pirotehnice se clasifică în 5 categorii

 

Conform HG nr. 536 articolele pirotehnnice se clasifică în 5 caterorii. Categoria 1 este singura ce poate fi folosită de către cetățeni, toate celalte 5 necesitând a fi manipulate numai de către pirotehnicieni.

Exemple din categoria 1 sunt< focuri bengale, chibrituri bengale, bețișoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petrecri, șerpi, scântei, pocxnitori cu confeti sau bobițe explozive.

În Legea nr. 126/1995 republicată, la art. 7 se spune< “Persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice”. La art. 8 se prevede< “Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice, precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz. (4) Autorizarea se obţine numai la solicitarea celui interesat şi pe o durată determinată, cu posibilitate de prelungire. (5) Îndeplinirea activităţilor prevăzute în autorizaţie prin intermediari neautorizaţi este interzisă. (amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei)

În fine, în același act normativ se mai prevede faptul că  vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii. Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

  1. Ar trebui interzise total comercializarea materialelor pirotehnice de orice fel . Aceste materiale ar trebui sa fie manuite numai de personal calificat cu ocazii speciale in vederea evitarii accidentelor datorate iresponsabilitatii, nepriceperii si ignorantei unora. Pocnitorile ar trebui neaparat interzise pe plan local deoarece atenteaza la sanatatea si chiar viata vreunui om care sufera de inima ca sa nu mai amintesc de efectul nociv si periculos ale acestuia la unele categorii de animale. ( Cui ii lipseste ca pe langa el sa pocneasca un pocnitor cand merge pe strada din cauza unui iresponsabil care se distreaza ca a reusit sa va bage in sperieti ? )

Lasă un răspuns