Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Românii pot merge la muncă în toate ţările UE de la 1 ianuarie

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ultimele restricţii pe piaţa muncii din Uniunea Europeană pentru români şi bulgari au fost ridicate de la 1 ianuarie 2014, fapt primit cu preocupare în unele ţări. Bucureştiul şi Sofia asigură însă că temerile sunt nefondate, comentează francetvinfo.fr. şi AFP, după ce ultimele restricţii au dispărut în nouă ţări (Germania, Austria, Belgia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Malta, Olanda), la şapte ani de la aderarea României şi Bulgariei la UE.

Premierul român Victor Ponta şi oficiali bulgari asigură cu regularitate că nu va exista niciun val de emigraţie începând de de miercuri. ‘Oamenii…vor un loc de muncă bun, un venit mulţumitor şi dreptate în ţara lor şi nu să îşi cumpere un bilet doar dus din Bulgaria’, a spus marţi seară preşedintele bulgar Rossen Plevnielev în mesajul său de Anul Nou.

Numeroşi analişti independenţi din România şi Bulgaria sunt de părere că nu se poate aprecia exact numărul persoanelor care vor pleca din cele două ţări, dar estimează că marile valuri de emigraţie au avut deja loc.

În Marea Britanie însă, membri ai Partidului Conservator au făcut presiuni până în ultima clipă asupra premierului David Cameron pentru amânarea deschiderii pieţei muncii, apreciind că ‘valul de imigranţi români şi bulgari va apăsa serviciile sociale’. Însă chiar liderul partidului, Grant Shapps, a arătat că măsura nu nu putea fi amânată. Oficiali români şi bulgari, precum şi un comisar european, au denunţat tonul dezbaterii de la Londra, aminteşte AFP, citată de Agerpres.

Şi în Germania, Partidul Conservator bavarez, aliat al cancelarului Angela Merkel, s-a opus ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii, arătând că există un risc crescut de ‘fraudare a serviciilor sociale’. Dar purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, a replicat că ‘libera circulaţie a persoanelor este o şansă pentru germani şi pentru Germania’.

În Spania, ţară în care există deja un milion de români şi mulţi bulgari, renunţarea la restricţiile de pe piaţa muncii nu a declanşat controverse majore. ‘Marea majoritate a românilor s-au integrat foarte bine’, spune ambasadorul Spaniei în România, Estanislao de Grandes Pascual.

De la căderea comunismului, circa 3 milioane de români şi un milion de bulgari au emigrat, majoritatea în Spania şi Italia. Franţa şi Marea Britanie au recrutat şi ele mii de medici şi asistente medicale. Mulţi români şi bulgari doresc să rămână în ţările lor, în pofida salariilor mici, a neîncrederii în clasa politică şi a deteriorării serviciilor de sănătate, încheie francetvinfo. fr şi AFP.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

5 comentarii

  1. @george. Sa-ti spun pe scurt evolutia celor ce muncesc la noi in tara. Prin anii 50 incepea o noua era si erau in avant tractoristul si soferul, dupa aceea au aparut diversi meseriasi: constructorul, lacatusul, inginerul,etc. Dupa aceea s-au remarcat informaticianul, contabilul, economistul,etc..Mai nou au aparut politicienii care nu mai au nevoie de nici unul dinainte ci numai de votanti pe care-i pot avea daruindu-le cate o punga cu dulciuri. La noi in tara nu mai esti acceptat nici ca sclav, de aceea e foarte bine ca in UE mai exista si aceasta onoranta meserie.

  2. Despre acest subiect ar trebui vorbit mai detaliat. Sunt sectoare in tarile UE, cum este cel agricol, in care e nevoie de munca manuala sau mecanizata, in multe cazuri acestea sunt in locuri izolate. Pentru aceste locuri de munca este nevoie de muncitori mai putin pretentiosi, in aceste cazuri patronii sunt foarte incantati de muncitorii nostri si nu afiseaza ura rasiala,etnica sau de alta natura cum se sugereaza de unii comentatori,partide politice sau tabloide celebre. Luam de exemplu o zona agricola din Italia, unde un muncitor roman s-a deprins cu diversele activitati ale unei ferme, fiind si platit corespunzator, totul este ok. Luam exemplul unei zone agricole din Romania, unde un alt muncitor face exact acelasi lucru, va las pe voi sa va imaginati cu cat este platit. Mai, lasati-i pe cei care lucreaza in strainatate in pace si nu-i mai chemati inapoi, ca nu-i la ce.

Lasă un răspuns