Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cătălin Ardelean: “Există o activitate șahistă bogată în Satu Mare”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Antrenorul FIDE, de la LPS Satu Mare și de la lotul național de juniori ne vorbește despre șahul sătmărean

sah2

După ce s-a întors recent din Emiratele Arabe Unite, unde a participat cu două sportive Mondialul de juniori, am stat de vorbă cu antrenorul de șah Cătălin Ardelean, care ne-a prezentat câteva aspecte legate de șahul sătmărean.

În vârstă de 32 de ani, Cătălin Ardelean a fost numit în 2013 antrenor FIDE, iar dintre cele 5 clasificări internaționale, acest titlu este al 2-lea ca valoare. Una peste alta, este antrenor la LPS Satu Mare din 2006, unde a fost numit și antrenorul anului 2013 la probele neolimpice.

Este unul dintre cei trei antrenori ai lotului național de 18 ani și în prezent membru în Colegiul Central de Antrenori, adică are menirea să stabilească programa de studiu, loturile naționale, antrenorii de lot și altele.

– Cum a fost anul 2013 pentru tine și pentru elevii tăi?

– Ca performanțe de vârf, Radu Doroș a devenit campion european la dezlegări. Elevii mei de la LPS au obținut 9 medalii la C.N. individuale pentru juniori, din întreaga țara doar Politehnica Iași și Clubul Central București au reușit să obțină un număr superior. Dacă adaugăm includerea a 4 sportivi de la LPS în loturile naționale de juniori ale României, precum și cupele adjudecate la întreceri internaționale mă pot declara, în linii mari, mulțumit.

– Ce înseamnă faptul că ai fost numit antrenor FIDE?

– Pentru a obține acest titlu a fost nevoie să mă descurc excelent la testul teoretic susținut cu GM grec Efstratios Grivas, dar eram condiționat și de anumite performanțe naționale și internaționale obținute atât ca sportiv, cât și ca antrenor. Așadar e o recunoaștere a muncii depuse până în prezent, dar îmi oferă și perspective internaționale superioare.

– Recent a avut loc Mondialul de juniori unde ai avut două fete. Cum a fost?

– La competiția mondială supremă desfășurată la Al Ain, în Emiratele Arabe Unite, am participat cu 2 fete la grupa de 14 ani, Jakab Kincso (13 ani) și Cîmpean Andra (14 ani). Ambele au acumulat 5,5 puncte din 11, cu care s-au situat pe la mijlocul clasamentului. Se putea ceva mai mult, dar lipsa lor de experiență la întreceri de asemenea anvergură s-a simțit.

– Care ar fi diferența dintre sportivii români și cei din alte țări?

– Marea majoritate a tinerilor șahiști români sunt foarte buni și la școală. Programa încărcată, dar și temele le micșorează timpul și energia alocate șahului. În plus, sprijinul financiar este mai redus la noi.

– Cum este șahul la nivelul județului Satu Mare?

– În prezent există o activitate șahistă bogată în Satu Mare. Colaborez foarte bine cu dl. Pall Zoltan, un mare iubitor al “sportului minții”. În general dânsul asigură baza piramidei, îi inițiază pe mulți în tainele acestui joc, urmând ca după o perioadă să-i îndrume către mine pe cei mai buni. Eu mă concentrez, în mare parte, pe grupele de avansați și performanță, care cer mult timp, dar și abilități de jucător puternic din partea antrenorului. În plus, mai atrag la LPS șahiști buni din afara Sătmarului.

 – Cum are loc o selecție la șah? La ce vârstă începe un sportiv cu rezultate deosebite?

– Eu folosesc uneori teste de memorie, atenție, gândire pentru a afla mai multe despre copiii care “calcă pragul” sălii de șah. Totuși, în practică se cam acceptă toți copilașii, nu trebuie să absolutizăm rezultatele la niște teste. Chiar dacă nu ajung toți să fie sportivi de performanță, șahul îi ajută la dezvoltare, astfel că nu se refuză decât un copil cu tare psihice evidente, căruia acest joc i-ar putea dăuna. Vârsta de începere a scăzut în permanență, ajungând, în prezent, chiar la 4-5 ani.

– De ce părinții ar trebui să-și dea copiii la șah și nu la alte sporturi?

– Studiile au demonstrat ca șahul contribuie la dezvoltarea memoriei logice, a concentrarii­ și distributivității atenției, a inteligenței logico-matematice, a nivelului de auto-control. Lucrările mele de licență și disertație au vizat aceste aspect, însă spațiul acordat acestui interviu, nu cred că mi-ar permite dezvoltarea acestui subiect.

– Cât muncește un șahist?

– Kasparov, probabil cel mai mare șahist al tuturor timpurilor spunea: ”Pentru a ajunge mare maestru, e nevoie să muncești ca un miner și să studiezi cât pentru 3 facultăți”. Un șahist adult, de mare performanță, ajunge să lucreze 8 ore/zi, la care se adaugă și pregătirea fizică, încă vreo 90 de minute. În privința copiilor, evident că timpul este mult mai redus.

– Cum vezi numirea ta ca antrenor al anului la LPS, dar și a elevului tău Radu Doroș ca fiind sportivul anului?

– Mi-aș permite o mică rectificare, aceste distincții au fost făcute la sporturile neolimpice, la celelalte a fost ales dl. Achim Radu și elevul dânsului. În ceea ce mă privește, am primit aceasta apreciere a muncii mele și în anii precedenți, deci nu mai sunt un “boboc”. În toate aceste clasamente inter-disciplinare există însă o anumită doza de subiectivism, poate alți colegi care antrenează în condiții mai grele erau cel puțin la fel de îndreptățiți ca mine.

– Care sunt așteptările de la 2014?

– Precizez că va fi un an greu, cu o scădere a performanțelor, deoarece cei mai buni sportivi fie și-au terminat junioratul, fie sunt mici în grupa și în clase “delicate” ( a XII-a și a VIII-a). În compensație ar fi cele 2 fete deosebite participante la Mondiale, plus câțiva copilași de 11-13 ani, care promit, dar nu sunt încă niște certitudini.

A consemnat Ionuț Blăjean

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns