Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Condamnat definitiv în dosarul Zambaccian, Adrian Năstase se întoarce la închisoare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Avocaţii familiei Năstase şi-au recunoscut înfrângerea
Avocaţii familiei Năstase şi-au recunoscut înfrângerea

Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, luni, de instanţa supremă, la patru ani de închisoare cu executare pentru şantaj şi luare de mită, iar soţia sa, Dana, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul Zambaccian.

UPDATE: Premierul Ponta nu intenţionează să emită o ordonanţă de de urgenţă pentru graţiere şi amnistie

UPDATE: Poliţiştii vor pune în executare mandatul în cazul lui Năstase

UPDATE: Avocatul Cazacu spune că Năstase se va preda

UPDATE: Fostul premier a plecat de la reşedinta din Zambaccian, însoţit de fiul său şi avocat. Năstase a ajuns la ora 18.00 la Secţia 2 a Poliţiei din Capitală pentru a se pune în aplicare mandatul de arestare

UPDATE: “O pedeapsă îngrozitoare şi injustă. O răzbunare murdară”, a declarat Năstase înainte de a urca în maşina care urma să-l ducă la Rahova.

UPDATE: Năstase a fost dus în cătuşe la Rahova, unde a ajuns dup ora 19.00, §i unde va sta în carantină 21 de zile

Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată şi la trei ani de închisoare pentru şantaj. Instanţa a dispus contopirea pedepselor, urmând ca Adrian Năstase să o execute pe cea mai grea, de patru ani de închisoare.

Instanţa l-a mai condamnat pe Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Dana Năstase a fost condamnată la trei ani de închisoare pentru “participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.

La 30 martie 2012, în dosarul Zambaccian, legat de modul în care soţii Adrian şi Dana Năstase au achiziţionat bunuri provenind din China, fostul premier a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru “participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă. Cele două pedepse au fost contopite de instanţă, Jianu urmând să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare, dacă sentinţa va deveni definitivă. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.

 

Instanţa a mai decis confiscarea de la soţii Adrian şi Dana Năstase a sumei de 1,8 milioane lei şi menţinerea sechestrului asigurator pe imobilul din Zambaccian.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Irina Jianu a sumelor de 84.000 dolari şi 5.000 de euro.

Cei trei condamnaţi trebuie să mai plătească statului român câte 20.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare. 


Decizia completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă, urmând ca Adrian Năstase să fie încarcerat în scurt timp.

Irina Jianu se află deja în detenţie, ea fiind condamnată definitiv anterior în dosarul “Trofeul Calităţii”.
Adrian Năstase este acuzat în acest caz că că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

12 comentarii

  1. Sper ca in toate cazurile se face pana la urma dreptate,depozitul SC.Farul SRL din paulesti str.petofi s.f.n.in toamna anului 2010 a fost spart,zidul din spate a fost demontat in locul lui un interlop a construit un gard de beton pe terenul meu,la lucrare au participat un numar mare de rromi,din depozit a dispareut tot ptrimoniul,firmei,am sesizat organele competente,Pol.locala incearca musamalizarea dar nu cred ca vareusi.

  2. Ma intreb si eu , care era soarta lui A.Nastase daca era presedintele Romaniei din decembrie 2004? Ce s-ar fi intamplat (sper sa nu se uite ) cu Dosarul flota lui Basescu ? Oare ramanea la capitolul MIS , Roberta Anastase ? Se mai despartea de Centura , Elena Udrea ? Mai schimba Bordurile Videanu ? Mai era europarlamentar EBA ? Oare ce pamant isi mai cumpara si unde, Ioana Basescu ? Va raspund tot eu : Azi traiam intr-o alta Romanie, nu i-mi era rusine cand ies din tara sa spun ca sunt roman si nu aveam un salar mai mic ca in decembrie 2004.

  3. Semne bune anul n-are. Nu Adrian Nastase este cel vizat, el oricum era terminat politic. Procesul a fost lung, faptul ca s-a finalizat acum este intamplator sau nu. Problema e alta, a fost atins membrul unui partid care-si apara membrii, de aici va rezulta un an nou nefericit din punct de vedere politic.

  4. Dragă pensionară, guvernul Boc a VRUT SĂ REDUCĂ PENSIILE NESIMŢITE şi astfel rediscutarea valorii punctului de pensie prin aducerea la masa comună a tuturor pensiilor , dar PSD-a trimis iniţiativa legislativă la Curtea Constituţionlă care apărîndu-ţi propriile pensii a admis cererea şi astfel s-a ajuns la reducerea salariilor şi pensiilor pentru o perioadă de timp, punîndu-se însă în timp la o parte bani pentru reîntregire. Banii cu care s-au reîntregit au fost strînşi de guvernul Boc şi Ungureanu.
    Guvernul Ponta dă cu o mînă şi i-a cu trei, este bine aşa ?

  5. DOSARUL CALITATII JUSTITIEI CAND SI DE CINE VA FI JUDECAT ? SUNT PLATITI REGASTE SA FACA TRIERI DE DODARE? Cum justifica imbogatitii averile pe care le-au facut peste nopapte ( macar cele care se vad) ? O mare parte din justitiabili sunt platiti sa le acopere urmele celor care umbla prin noroi pana la genunchi.

  6. oare numai adrian nastase trebuie sa stea la inchisoare,unde sut toti hotii din guvernul boc ?Ati promis usl-ul ca veti face dreptate dar vedem cu totii ce se intampla .Pana cind se mai poate suporta aceasta situatie ,noi pensionari mai putem spera ca apucam si alte zile mai bune?

  7. 24 de ani au jefuit “tara romàneascà”” acesti parasiti!! uite rezultatul: fàrà infastructuri,spitale,scoli totul sa oprit in ultimi ani,au ràsàtit “”EI” politici,procurori,militiani care mai de care cu “”functii””,lumea trebuie sa emigreze sa-si poatà plàti traiul ,RUSINE LOR!! oricum ei au bani s ài doare in cot!! dar dacà am sa-i intàlnesc pe cealaltà lume””rai” sper cà nu nici acolo nu v-a fi loc de “”ei” ………

  8. Toti isi dau cu parerea la televiziuni ca nu e just, ca e just, ca asa si pe dincolo. Dar ce-a facut fostul premier si sotia lui?Ce ne-au spus cei care l-au judecat e absolut codificat…art.x cod penal,art.y cod penal,etc.Acum cativa ani au fost judecate niste hoate de gaini si au fost bagate la zdup dar atunci s-a spus clar ce-au facut, n-au vorbit atata de incifrat. Oare justitia nu spune sentinta la fel pentru toti? Cine ne poate traduce aceasta sentinta? Ce-ar fi ca toti sa vorbim in…dodiile meseriilor pe care le stim?

Lasă un răspuns