Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Informaţia Zilei a avut dreptate: laptele distribuit de firma din Timiş este infestat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
DSP si DSVSA a analizat laptele
DSP si DSVSA a analizat laptele

Rezultate preliminare în cazul de intoxicaţie de la Şcoala Gimnazială din Odoreu, arată că fără nici o îndoială laptele distribui de firma din Timiş este cauza principală. Toate cele cinci loturi din care s-a consumat lapte la Odoreu au prezentat modificări organoleptice. Autorităţile au sistat distribuirea de lapte pe toată raza judeţului, firma Sc. Simultan Srl. va fi sancţionată, iar o nouă licitaţie va avea loc în cel mai scurt timp posibil.
În urma preluării de mostre de către Direcţia de Sănătate Veterinară şi Protecţia Alimentelor(DSVSA), din loturile de lapte consumate de cei 46 de elevi, ajunşi miercuri la Spitatul Judeţean, s-a constatat o încărcătură microbiană depăşită. Investigaţiile vor continua pentru ca în cel mai scurt timp să se ajungă la o concluzie incontestabilă.

Având în vedere că laptele este sterilizat prin fierbere la temperaturi înalte, în mod normal nu ar trebui să conțină bacterii. Astfel una din cauzele formării, în laptele verificat, de floră microbiană, poate fi nerespectarea acestei proceduri, din procesul complex, al obținerii laptelui pasteurizat. De asemenea, păstrarea acestui lapte nu necesită depozitarea lui în frigider, putând fi păstrat într-o încăpere cu temperatură normală. „Laptele pasteurizat se obține în urma unui amplu proces. Acesta trebuie în primul rând să fie fiert la o temperatură de peste 100 grade celsius. Se pare că laptele controlat conține un surplus de bacterii, peste limita prevăzută pe ambalaj. Neglijarea acestui aspect din partea producătorilor, a fost cauza acestui eveniment neplăcut“, a declarat prefectul Eugeniu Avram

Reprezentanții Consiliului Județean, fiind cei care au contractat firma Simultan din Timiș, doresc confiscarea laptelui din toate cele patru loturi distribuite de aceștia pe întreaga rază a județului Satu Mare. „Deoarece firma comercializează produse pe raza întregii țări, aceasta este o alertă națională. L-am trimis o solicitare prin care am cerut rezilierea contractului. Așa ceva nu se poate accepta, este un pericol la adresa tuturor copiilor. Consiliul Județean va demara programul cornul și laptele din banii de la buget“, a declarat președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef.

Momentan, lapte și cornuri nu vor mai fi distribuite pe raza județului până ce o nouă licitație nu se va organiza. Din spusele președintelui Consiliului Județean, la licitația anterioară doar firme de panificație s-au înscris din Satu Mare. Acesta a fost motivul pentru care firma Sc. Simultan Srl. a câștigat licitația pe segmentul laptelui. Tot acesta face un apel către toate firmele producătoare de produse lactate interesate, din județ, pentru a se înscrie la această nouă licitație.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

5 comentarii

  1. Nu inteleg de ce ii spuneti lapte cand de fapt este un derivat al laptelui cu reteta dubioasa si termen lung de conservare. Acesta este un lapte politic care ii face pe copii dependenti de clientela politica. Dupa acest lapte rezultatele la invatatura ale copiilor sunt catastrofale dar si la sport. Lapte se numeste cel direct de la animale, proaspat,necontaminat cu altceva,bogat in substante hranitoare si imunizatoare. Omul in mii de ani s-a obisnuit cu animalele domestice si este compatibil cu ele la produsele care le dau. Nu am nimic cu firma din Timis doar un lucru as intreba-o,ea poate sa aduca in Satu Mare un lapte proaspat direct de la vaca si sa concureze cu laptele nostru,asa la liber? Pana si bruma de venituri care ar mai intra in judet unii vor sa o dirijeze la altii.

  2. deci laptele e pricina toziinfectiei, da !? D-ul Stef a spus ca nu se v-a distribuii lapte in scoli pana la noi dispozitii, da ? ei bine…azi la scolile din Satmar ;caz concret Sc C.Brancoveanu, copii au primit lapte…de ce , se doreste inmultirea copiiilor in spitale ???

  3. Imbecilitate romaneasca !!
    Sa dai copiilor din Odoreu -lapte di jud. Timis ??
    De ce nu se poate rezolva pe plan local ?? Copii din Odoreu sa primeasca lapte -din Odoreu ?! Sau nu sunt vaci si posibilitate din Odoreu sau jud. satu Mare ?!
    Aceasta problema- “lapele si cornul”- trebuie rezolvata pe plan local /judetean.
    Laptele,cornul,marul ….sa fie din localitate sau judet,
    Nu de la darc-un praznic….

Lasă un răspuns